fbpx

France Prešeren: tega o največjem slovenskem pesniku gotovo niste vedeli!

France Prešeren, naš največji slovenski pesnik, nam je dal najčutnejšo poezijo, ob kateri bi zajokal še kamen! Od kod naj bi jemal navdih za pesnjenje, verjetno vemo vsi, a o Prešernovem skrivnostnem življenju ne vemo ravno veliko.

V šoli smo se učili o velikem slovenskem pesniku Francetu Prešernu, čigar življenje je mit, ki ga je treba jemati z rezervo ‒ ne gre zgolj za pomanjkljivo vrednotenje njegovih del, ki so brez dvoma večna, temveč tudi zasebnega življenja, ki je v primerjavi z bleščečo poezijo bedno in nesrečno.

Prepad med dejanskim in idealiziranim Francetom Prešernom je tako globok, da smo se raje odločili, da verujemo v mit o super Prešernu, ki ni zgolj nežna, romantična in zasanjana persona, temveč tudi privlačen moški s karizmo.

France Prešeren je resda največji slovenski pesnik, a bil je tudi kaj drugega. In čas je, da spoznate največje skrivnosti o Francetu Prešernu.

France Prešeren je največji slovenski pesnik
France Prešeren je največji slovenski pesnik.

1. O družini Franceta Prešerna so različni avtorji že veliko zapisali, kljub temu pa prešernoslovci težko izluščijo pravo resnico, kdaj je bil France rojen. Uradno prešernoslovje je kot datum njegovega rojstva določilo 3. december, a France naj ne bi bil takrat rojen, temveč krščen. Pravega datuma naj ne bi nihče poznal, zato je bolj smiselno obeležiti 8. februar kot kulturni praznik, saj viri z gotovostjo potrjujejo, da je takrat France umrl.

2. Ribniška leta za Franceta Prešerna naj ne bi bila lahka, kar tudi izpove v Sonetih nesreče, a prešernoslovci očitno niso najbolje razbrali pomena njegovih rim. Ribnico naj bi sovražil, saj je tam verjetno imel neko (slabo) izkušnjo, ki je bila povezana s spolnostjo. Nekateri viri trdijo, da naj bi bil žrtev spolne zlorabe, o kateri je bilo v tistem času sramotno govoriti. Tudi njegov odnos do žensk naj bi bil izjemno čudaški.

3. Največja uganka, povezana s Francetom Prešernom, je vzrok njegove smrti. Zapisi pričajo o tem, da je bil alkoholik, a nekateri prešernoslovci trdijo, da je France sicer kdaj spil kakšen kozarec več, a ni bil pijanec, temveč običajen meščan. France Prešeren naj bi bil občasen pivec, ki je zaradi napetosti iskal pomirjevalo. Tisti, ki ste gledali Francetovo biografijo Prešeren (avtor Franci Slak), ste lahko videli, da so bili popivanje, druženje in zabava sestavni del tistega časa, romantike.

France Prešeren naj bi bil občasen pivec, ki je zaradi napetosti iskal pomirjevalo.
France Prešeren naj bi bil občasen pivec, ki je zaradi napetosti iskal pomirjevalo.

4. Nekateri viri trdijo, da je France Prešeren poznal Julijo Primic že pred letom 1833, ko naj bi jo prvič zagledal v trnovski cerkvi.

5. France Prešeren naj bi imel duševne krize oziroma notranje viharje, ki so jih mnogi prešernoslovci verjetno narobe interpretirali. Pisali so o tem, da je glavni razlog za Prešernovo nesrečo izjalovljena ljubezen in izguba prijateljev, a te razlage niso prepričljive. Njegovo doživljanje sveta naj bi bilo dejansko dedno pogojeno.

6. Prešernovega ustvarjanja naj ne bi smeli deliti na faze, ker naj bi bil perfekcionist, ki je neutrudno pilil pesmi, jih premeščal in urejal, da so dobile domišljen kontekst.

Ribniška leta za Franceta Prešerna naj ne bi bila lahka
Ribniška leta naj za Franceta Prešerna ne bi bila lahka.

7. Danes lahko beremo številne sodobne izdaje Prešernovih Poezij, v katerih naj bi bila vsa besedila prilagojena sodobnem jeziku in zdaj veljavnim jezikovnim pravilom.

8. Obstajalo naj bi pismo, shranjeno v zapuščini prešernoslovca Frana Levca, v katerem izvemo več o apokrifnem Prešernu oziroma skrivnem Francetu in njegovih erotičnih pesmih, ki jih ne najdemo v uradnem Prešernovem opusu. Gre za pesmi, ki ne spadajo v t. i. visoko kulturo, ker vsebujejo besede, kot so fuk, scati, rit, kurbir, prasica, cipica, drkati. Primer, ki ga lahko vidite tudi v filmski biografiji Prešeren, pravi: “Oj, Savica, nisi več devica! Si prasica, ki na široko šči.”

9. Julija naj bi zbirala Prešernove pesmi in jih ob posebnih priložnostih tudi prebirala znancem in znankam. France naj bi se ji prikupil in naj bi se z njim tudi šalila na plesih.

Prešernova največja ljubezen naj ne bi bila Julija Primic.
Prešernova največja ljubezen naj ne bi bila Julija Primic.

10. France Prešeren in njegovi prijatelji naj bi poznali vse ljubljanske skrivnosti, zato so na majhne listke redno pisali satirična in kritična besedila na račun gospode, ki so jih nato metali po ljubljanskih ulicah.

11. France Prešeren naj bi dolgo spolno abstiniral. Nekateri zapisi pravijo, da je imel prvo spolno izkušnjo z Ano Jelovšek, ko je bil star 39 let. Zaradi tega naj bi tudi pisal erotične pesmi, s katerimi se je ‘tolažil’.

12. Prešernova največja ljubezen naj ne bi bila Julija Primic, ta naj bi bila samo najbolj znana zaradi Sonetnega venca. Julija je bila tudi bogata plemkinja, o kateri se je v tistem času pač že na splošno veliko pisalo. France naj bi imel tudi dekle, ki ga je želelo narediti gospoda, a je zavrnil poroko, ker si tega nikakor ni želel.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!