fbpx

Nov bivak na Kaninu – navpična zimska soba s sanjskim razgledom

Bivak na Kaninu ponuja razgled na bovško dolino.

Zadnje čase v slovenskih gorah novi bivaki rastejo kot gobe po dežju. Spomnimo. Nedavno smo dobili fenomenalen bivak pod Skuto, pa nov bivak II na Jezerih v Julijskih Alpah, na Kaninu pa od nedavnega pozornost pleni navpično zasnovani bivak, ki se nahaja v neposredni bližini Doma Petra Skalarja. Tako kot Skutinega so tudi tega 'zakrivili' pri projektivnem biroju OFIS Arhitekti. V zimski sobi lahko prespi devet ljudi.

Kanin je od nedavnega bogatejši za futuristični bivak, ki so ga zasnovali pri projektivnem biroju Ofis Arhitekti in CBD, zrastel pa je ob pomoči vojske ter planinske, jamarske in gorske reševalne zveze ter drugih prostovoljcev. Če bi sodili zgolj po nekaterih fotografijah z lokacije, bi kaj lahko dejali, da gre za prizore z drugega planeta.

To je novi bivak na Kaninu, ne na katerem drugem planetu.
To je novi bivak na Kaninu, ne na katerem drugem planetu.

V resnici gre za zimsko sobo nedaleč od sicer zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu, namenjeno obiskovalcem gora, posebej turnim smučarjem, ki lahko uspešno kljubuje ekstremnim zimskim razmeram. Stoji na lokaciji, ki ponuja 360-stopinjski razgled na Slovenijo in Italijo.

PREBERITE ŠE: Odprli nov bivak II v Julijskih Alpah

Na Kaninu se čas ustavi.
Na Kaninu se čas ustavi.

Bivak na Kaninu je zasnovan povsem drugače kot jekleni bivak pod Skuto. Kaninski ima namreč namesto vodoravne navpično zasnovo, v nadstropjih so v njem razporejena tudi ležišča. Zimska soba je v celoti lesena, zunaj pa je les zaščiten z aluminijasto oblogo. Vhodni del je zasnovan kot družabni kotiček, kjer lahko pripravimo hrano, razgled iz enoprostorskega bivaka pa se razlega na bovško dolino. Bivak je postavljen tako, da je čim manj v stiku s surovo podlago in posledično kar najmanj invaziven.

Galerija – bivak na Kaninu:

Dodatne Informacije

Več informacij:
ofis-a.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!