fbpx

Nova BMW Serija 5 Touring 2024: ta električni karavan ima 601 konjev

BMW gre po drugačni poti ...

BMW Serija 5 Touring 2024
Foto: BMW

Pravi ljubitelji dinamične vožnje in elegantnega stila, pozor! BMW je s svojo novo Serijo 5 Touring zopet presegel samega sebe. Ta avtomobil ni le vizualno privlačen, ampak prinaša tudi revolucijo na področju električne mobilnosti. Predstavljamo vam, kako BMW z novo generacijo priljubljenega modela BMW Serija 5 Touring 2024, zdaj tudi v popolnoma električni različici, kroji prihodnost premijskega srednjega razreda. In seveda navdušuje družinske očete, ki imajo radi karavane.

S šesto generacijo BMW Serija 5 Touring 2024 vstopamo v novo dobo, kjer se športna eleganca in sodobna funkcionalnost združujeta z naprednimi digitalnimi inovacijami. To ni le avtomobil za vsakdanjo uporabo, temveč zanesljiv spremljevalec na dolgih potovanjih, ki ponuja obilo udobja, prostornosti in izjemno vožnjo. Menijo pri BMW.

BMW Serija 5 Touring 2024
BMW Serija 5 Touring 2024
BMW Serija 5 Touring 2024
BMW Serija 5 Touring 2024
BMW Serija 5 Touring 2024

Ampak pri obravnavi nove BMW Serija 5 Touring 2024 ne moremo mimo zanimive strategije, ki jo je znamka izbrala na svoji poti elektrifikacije. BMW se je odločil za pristop “dvoživk”, kjer enak model ponuja tako v električni izvedbi kot tudi s klasičnimi motorji. To je kot da bi imeli torto in jo hkrati jedli – nekateri bi rekli, da je to najboljše iz obeh svetov, medtem ko drugi skeptično opazujejo, češ “Ali to res deluje ali pa BMW samo ne more iz svoje kože?”

Medtem ko BMW igra na varno s svojim “mešanim” pristopom, se zdi, da Mercedes stopa korak dlje z bolj drznim pohodom v električno prihodnost, saj svojo paleto vozil napolnjuje z več celostno električnimi modeli, še posebej v premium segmentu. Kot da bi Mercedes rekel: “Elektrika je prihodnost, in mi smo že tam”, medtem ko BMW še vedno previdno tipa po temi, z eno nogo v bencinskih lužah.

Kar zadeva dizajn, BMW v zadnjem času kot da malce tava. Nekateri pravijo, da je njihov dizajn postajal nekonsistenten, morda celo preobremenjen z detajli, ki bolj motijo kot pa navdušujejo. Kot da bi oblikovalci hoteli vključiti vse dobre ideje hkrati, pa se niso mogli odločiti, katerih naj se držijo. To je kot da bi se odločili za izlet v naravo, pa namesto lahkotnih pohodnih čevljev obuli težke gorniške škornje – morda boste pripravljeni na vse, a vprašanje je, ali je to res potrebno za lahkoten sprehod

Zunanjost, ki deli, a pri karavanu deluje bolj skladno

Za novo BMW Serija 5 Touring 2024 je značilna dinamično raztegnjena silhueta z velikodušno zasnovanimi površinami, ki skupaj z močno sprednjo stranjo in individualno oblikovanim zadnjim delom ustvarjajo avtomobil s prisotnostjo, ki se je ne da spregledati. Z 97 mm daljšim in 32 mm širšim telesom ter povečano medosno razdaljo za 20 mm, nova Serija 5 Touring ponuja več prostora in udobja.

Notranjost, ki prepriča

V notranjosti vas pričaka progresivno oblikovan voznikov prostor z BMW Curved Display, ki združuje 12,3-palčni informacijski zaslon in 14,9-palčni upravljalni zaslon. Standardna oprema vključuje popolnoma vegansko notranjost, športne sedeže in opcijo BMW Interaction Bar za dodatno poudarjanje modernega ambienta.

BMW Serija 5 Touring 2024
Foto: BMW

Elektrifikacija serije 5

BMW je s fleksibilno arhitekturo pogona omogočil različice modelov z visoko učinkovitimi bencinskimi in dizelskimi motorji, sistemi priključnih hibridov in čisto električnimi pogonskimi sistemi. Mednje sodi tudi popolnoma električni BMW i5 Touring, ki bo na voljo v dveh različicah. BMW i5 M60 xDrive Touring ponuja električni štirikolesni pogon z močjo do 442 kW (601 KM), medtem ko BMW i5 eDrive40 Touring s pogonom na zadnji osi zagotavlja 250 kW (340 KM) moči.

Klasika pod pokrovom

V svetu klasičnih pogonov nova Serija 5 Touring ne pozna dolgčasa, saj se ponaša z elektrificiranimi bencinskimi in dizelskimi mašinami, ki so začinjene z malo hibridne tehnologije ali celo priključno hibridnimi sistemov za tiste, ki se ne morejo odločiti med elektriko in fosilnimi gorivi.

530e je kot športnik na električnih steroidih, ki kombinira BMW-jev 2,0-litrski turbo bencinski motor z električnim motorjem za skupno moč 295 konjev, kar je dovolj, da vas in vašega zlatega prinašalca pripelje do 100 kilometrov (60 milj) daleč na čisto električno sapo, če se odločite za verzijo z vsem kolesnim pogonom pa bo vaš pes moral zadovoljiti z 85 km oz 55 miljami.

520d je kot maratonec med dizli, ki z 2,0-litrskim turbo dizelskim srčkom in malo hibridnim sistemom pridobiva 195 konjskih moči, na voljo pa je tako z zadnjim kot z vsem kolesnim pogonom, kar pomeni, da se lahko spopade s kakršnim koli vremenom, tudi če ga ujame snežni vihar na poti do najbližje kavarne.

In potem je tu še 540d xDrive Touring, ki v mešanico vbrizga 3,0-litrski V6 turbo dizelski motor s hibridno tehnologijo za impresivnih 295 konjskih moči. To je kot da bi vaš dedek nenadoma začel teči maratone in premagoval vse mlajše tekmece, medtem ko na ramenih nosi vrečo krompirja.

Z drugimi besedami, ne glede na to, ali ste ekološko osveščeni voznik, ki se rad poigrava z najnovejšimi tehnologijami, ali pa ste preprosto v iskanju avtomobila, ki zmore vse od hitrega pospeška do dolgih in varčnih poti, BMW Serija 5 Touring ima za vsakogar nekaj v svojem železnem repertoarju. In to vse z dozo elegance in ščepcem humorja, ki je značilen za BMW.

Povezljivost in digitalizacija na izjemnem nivoju

BMW ne prinaša le napredka v pogonski tehnologiji, temveč tudi v digitalnih inovacijah in sistemih za avtomatizirano vožnjo ter parkiranje. Novi BMW Serije 5 Touring je opremljen z najnovejšo generacijo BMW iDrive, ki temelji na operacijskem sistemu BMW 8.5, in ponuja izboljšane sisteme za polavtomatsko vožnjo in parkiranje, ki postavljajo standarde v konkurenčnem okolju.


BMW Serija 5 Touring je več kot le avtomobil. Je izraz prestiža, inovativnosti in zavezanosti k trajnosti. Z novo generacijo BMW dokazuje, da je možno združiti športno eleganco z napredno tehnologijo in električnim pogonom. BMW Serija 5 Touring je pripravljen na vse, kar prinaša prihodnost, ne glede na to, ali gre za vsakodnevno uporabo ali raziskovanje novih obzorij. Začetek prodaje v Nemčiji in drugih evropskih državah je predviden za maj 2024, sledile bodo še druge trge. Pripravite se na novo dobo vožnje z BMW Serijo 5 Touring.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.