Nova IKEA na Dunaju bo bolj zelena kot običajen mestni park!

Nova IKEA na Dunaju ne bo ponujala parkirišč, saj bo spodbujala kupce, da v prodajalno pridejo peš ali z javnim prevozom.

Mesta postajajo vedno večja, z vse več prometa in na žalost tudi z manj zelenimi površinami. Zato ideja o stavbi, v in na kateri bi rasle tako manjše rastline kot drevje, ni nova. Videli smo že kar nekaj implementacij, eno izmed njih pa naj bi doživela nova Petrolova poslovna stavba (če bo tudi zgrajena) in nov nakupovalni center Aleja v ljubljanski Šiški.

Drzne in inovativne ideje so se lotili tudi pri Querkraft Architekten, kjer so za švedsko IKEO na Dunaju dizajnirali novo prodajalno. To so pred dnevi že začeli graditi in pričakovati gre, da bo najbolj zelena daleč naokrog.

Nova IKEA na Dunaju se bo nahajala pri postaji Westbahnhof.
Nova IKEA na Dunaju bo pri postaji Westbahnhof.

Sedemnadstropno stavbo bo krasilo ogromno vrst rastlin in drevja tako na fasadi kot na vrhu stavbe, kjer bo terasa. Notranjost ne bo le nakupovalni center z restavracijo, ampak tudi pravi mali park. Za mikroklimo v zgradbi bo tako skrbelo kar 160 dreves. Posebnost dizajna zgradbe je tudi ta, da je mogoče kvadrataste dele zgradbe dodajati ali odstraniti. Ta IKEA ne bo ponujala parkirišč za avtomobile, saj je namenjena ljudem, ki bodo do tja prišli peš ali z javnim prevozom, kupljeno pohištvo pa bo dostavljeno na dom. Gradnja nove IKEE na Dunaju naj bi bila končana v letu 2021.

Kaj pa IKEA v Ljubljani 2020?

Posebno pozornost bodo posvetili vpeljavi številnih trajnostnih rešitev, kar bo pozitivno vplivalo tudi na sosedsko skupnost. IKEA Ljubljana bo 90 odstotkov energije potrebne za svoje delovanje pridobila iz obnovljivih virov, tudi s sončnimi celicami na strehi. Geotermalna energija bo uporabljena za ogrevanje in deževnica za izplakovanje in zalivanje. Na zelene površine ob trgovini bodo zasadili lokalne vrste dreves, ozelenili pa bodo tudi streho. Organizirano bo ločevanje 23 vrst odpadkov, za prečiščenje odpadne vode pa bo poskrbel pametni sistem.

Galerija: nova IKEA na Dunaju

Dodatne Informacije

Več informacij:
ikea.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
IKEA Ljubljana: 11 najboljših stvari, ki jih lahko kupite v Ikei