fbpx

Novi Camp Nou: FC Barcelona dobiva še veličastnejši stadion

Novi Nou Camp

FC Barcelona je predstavil načrte za novi Camp Nou, znameniti nogometni stadion, ki se bo po novem imenoval Nou Camp Nou. Gre za megalomanski projekt, katerega faze lahko opazujete v predstavitvenem videu. Novi stadion bo sprejel kar 105 tisoč gledalcev in bo s tem še povečal naskok pred ostalimi nogometnimi stadioni v Evropi. Objekt bo skorajda popolnoma prosojen in bo imel poseben del posvečen Barcelonini legendi Johannu Cruyffu. Stroji na stadionu in v okolici bodo zabrneli leta 2017, potihnili pa leta 2021, kljub delom pa ne bo nikoli sprejel manj kot 95 tisoč gledalcev!

Novi Camp Nou, katalonski nogometni simbol, bo še lepši in še veličastnejši. FC Barcelona je nedavno predstavil načrte za prenovo svojega znamenitega stadiona, ki se bo od leta 2021, ko naj bi se prenovitvena dela zaključila, imenovan Nou Camp Nou.

Novi Nou Camp bo akraktiven kot igra FC Barcelone.
Novi Nou Camp bo akraktiven kot igra FC Barcelone.

Kapaciteta stadiona bo 105 tisoč gledalcev (zdaj sprejme največ 99.354 navijačev, sledi pa mu londonski Wembley s kapaciteto 90 tisoč obiskovalcev), katalonski stadion pa bo še po drugi plati nekaj posebnega, saj bo skorajda popolnoma prosojen (z veliko odprtinami in steklenimi stenami), zato bo dogajanje mogoče spremljati tudi z ulice, prav tako se bo s stadiona razpiral pogled na mesto, celo na gore in morje, obljubljajo snovalci.

PREBERITE ŠE: Google načrtuje sanjski kampus za svojo armado geekov


Prenova po arhitekturnih načrtih japonske družbe Nikken Sekkei se bo začela leta 2017. Večja gradbena dela bodo potekala, ko na sporedu ne bo tekem, nemoteno pa se bodo v manjšem obsegu odvijala tudi med tekmami. Ravno zato bo obnova trajala nekoliko dlje, a ne dlje kot do leta 2021 (če bo šlo seveda vse po predvidenih načrtih). Novi stadion bo imel boljše dostope, bolj bo ”gostoljuben” do sodobnih tehnologij, posebnost bodo tudi družabne terase ob tribunah oz. sprehajalna ploščad okoli celotnega stadiona z razglednim stolpom na vrhu. Več prostora bo za spremljevalne dejavnosti, del pa bo posvečen legendi Johannu Cruyffu.

Znamenita navijaška kulisa Nou Campa bo še veličastnejša.
Znamenita navijaška kulisa Nou Campa bo še veličastnejša.

Slogan projekta katalonskega nogometnega velikana je: ”To so naše sanje, ki so odprte svetu.” To sicer ne bo prvič, ko bo šel Camp Nou ”pod nož”. Stadion, zgrajen leta 1957, dobiva tudi streho (obsega 47 tisoč kvadratnih metrov), ki bo pokrivala celotno tribuno in gostila sončne celice za pridobivanje električne energije. Zbirali bodo tudi deževnico, ki jo bodo v reciklirani obliki uporabili za potrebe stadiona, kar priča tudi o ekološki naravnanosti stadiona, ki so mu gube prvič napeli leta 1982 in nato še v letih 1993 in 1994.

Dodatne Informacije

Več informacij:
afasiaarchzine.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!