Filmski napovednik: Psi brezčasja (2016) – prvi slovenski film noir

Filmski napovednik: Psi brezčasja (2016)
Zadnjič posodobljeno: :

Psi brezčasja je prvi slovenski film noir. Celovečerni prvenec Mateja Nahtigala je bil posnet v neodvisni produkciji po istoimenski knjižni predlogi Zorana Benčiča. Debitiral je na ljubljanskem Festivalu slovenskega filma, obiskal Velenje in Portorož, zdaj pa film, ki predstavlja mejnik v domači filmski produkciji, prihaja še na redni kinospored. Film je dobitnik nagrade Združenja slovenskih filmskih kritikov.

Psi brezčasja je slovenska noirovska kriminalka, v kateri se z iskanjem morilca (glavni lik je Rok Osterberg) kot plasti čebule lupijo različne plasti delovanja družbe. Film postreže z analizo in kritiko stanja duha sodobnega človeka in vseh izumetničenih pravil, s katerimi zakriva svoj pravi jaz. Film ne ovinkari in olepšuje; družbo, ki se skriva za nazivom civilizacije, servira surovo, brez fasade.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Sedem veličastnih (2016)

V filmu Psi brezčasja nastopa tudi Radko Polič - Rac.
V filmu Psi brezčasja nastopa tudi Radko Polič – Rac.

Matej Nahtigal je film noir Psi brezčasja posnel po istoimenskem knjižnem prvencu Zorana Benčiča, sicer pevca že razpadle skupine Res Nullius, za katero je nekoč režiral dva videospota. Sodelovanje sta nadgradila s pripravo scenarija. Snemanje je potekalo v Velenju, kar pa je za sam film irelevanten podatek, saj kraj v njem ni omenjen.

Dodatne Informacije

Vestern
Psi brezčasja
(Slovenija, 2016)

Režija: Matej Nahtigal. Igrajo: Primož Vrhovec, Predrag Mitrović Peđa, Blaž Setnikar, Akira Hasegawa, Borut Veselko, Radko Polič – Rac, Emil Cerar, Ivo Barišič, Niko Goršič, Marko Ujc, Vida Breže, Andrijana Boškoška Batič, Valentina Plaskan.

V kinu od 19. maja 2016.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Novi filmi za poletje 2021: kaj si bomo lahko ogledali?