fbpx

Od kod vsakdanji računalniški izrazi

Miška, piškotki, požarni zid … vsi ti računalniški izrazi, ki smo jih z razvijajočo se tehnologijo sprejeli za čisto samoumevne, imajo za seboj tudi vsak svojo zgodbo, v kateri pravzaprav igrajo vlogo dvojnega agenta.

Dvojni agent predvsem zato, ker imajo ti računalniški izrazi v tehnološkem svetu čisto drugi pomen, kot v običajnem. Morda jih je v angleškem jeziku malce več, toda tudi pri nas imamo vsak dan v rokah miško in kar naprej “pečemo” piškotke. Vsakodnevne besede so namreč izvzete iz slovarjev, vendar imajo povsem drug pomen, ko predstavljajo računalniški svet. Pa ste se kdaj vprašali, od kod prihajajo?

Miška

Računalniška navigacijska napravica
Nihče pravzaprav zares ne ve, od kod izraz izvira. Še njen izumitelj, Douglas Engelbart, ne. “Ne vem, zakaj ji pravijo miška. Včasih se za to opravičim. Tako se je začelo in tega nikoli nismo spremenili,” je dejal leta 1968 na konferenci, kjer je predstavil svojo kreacijo. V drugem intervjuju za Super Kids je pojasnjeval, da se nihče ne spomni, od kod izraz izvira, da pa je videti kot miška z repom in so ji tako rekli v laboratoriju. Roger Bates, razvijalec strojne opreme, ki se je tedaj ukvarjal tudi z razvijanjem miške, se stvari spominja nekoliko drugače. V knjigi What the Dormouse Said, se kurzor na računalniškem ekranu imenuje Cat (mačka po slovensko), zato je bilo nekaj povsem naravnega, da mačka lovi miško.

Miška. Foto: ThinkStock
Miška. Foto: ThinkStock

Blog

Osebna spletna stran za pisanje zapisov in deljenje povezav
Izraz blog je pravzaprav okrajšava za weblog (spletni blog). Leta 1997 ga je skoval Jorn Barger, izraz pa se je nanašal na njegovo spletno stran Robot Wisdom, ki je “beležila njegova internetna potepanja”. Sčasoma je skrajšana beseda postala ena najbolj priljubljenih spletnih razvedril.

Blog. Foto: Joselito Tagaro
Blog. Foto: Joselito Tagaro

Piškotki

Delček informacije, ki se shrani, ko obiščemo spletno stran
Piškotki izhajajo iz “čarobnih piškotkov,” starejšega računalniškega izraza z istim pomenom. Lou Montulli, izumitelj spletnega piškotka, je v zapisu na svojem blogu (pa smo spet pri blogu) pojasnil izbiro besed: “Izraz čarobni piškotek sem slišal na predavanju o operacijskih sistemih na fakulteti … Všeč mi je bil predvsem iz estetskih razlogov. Piškotki so bili tako prvo, kar mi je padlo na pamet in ime se je obdržalo”

Definicija, od kod izvirajo “magični piškotki“, ni jasna, toda nekatere teorije vključujejo povezavo s starimi video igricami, kjer so morali igralci dobiti magične piškotke, da so lahko v igri napredovali.

Piškotki. Foto: ThinkStock
Piškotki. Foto: ThinkStock

Spam

Neželena elektronska pošta
Za izraz spam se lahko zahvalimo komični seriji Monty Python, v kateri se je nek skeč vrtel okoli večerje s Spamom v vsaki jedi. Izraz se je na spletu sprva prijel predvsem v pogovornih sobah in se ga še danes povezuje z nadležnimi in ponavljajočimi se stvarmi, ki jih ne želimo prejemati.

Meme

Ideja ali (re)akcija, ki se viralno širi po spletu
V knjigi Sebični gen (The Selfish Gene) iz leta 1976 je znanstvenik Richard Dawkins zapisal, da je iskal besedo, s katero bi opisal dejanje kulturne imitacije. Odločil se je za grško besedo “mimeme,” ki pomeni posnemati nekaj, vendar jo je skrajšal v “meme“, da bi se lahko vsaj malo rimala z “gene” oziroma gen. Obenem je podobna tudi francoski besedi même, ki pomeni “same” v angleščini in “enak” v slovenščini.

Izraz meme je nato povzel in populariziral svetovni splet , kar Dawkinsa nikakor ne moti: “Ko kdo govori o nečem viralnem na spletu, je to točno to, kar meme je,” je dejal v intervjuju za Wired.

Meme. Foto: Kris Olin
Meme. Foto: Kris Olin

Heker

Računalniški zanesnjak, ki se ukvarja z vdori oziroma nepooblaščenimi dostopi v računalniška omrežja in nedovoljene podatke
Hekanje ni bila vedno negativna označba. V zgodnejših letih sodobne tehnologije je pomenilo biti pameten in nadarjen na področju elektronike, sploh ne nujno v računalništvu. Počasi se je rojevala hekerska kultura in gojila veliko zanimanja za pozitivne tehnološke dejavnosti. V knjigi Piracy Cultures je izraz izhajal iz fraze – tisti, ki dela kot hekerski pisec in eksperimentira s programsko opremo. Pozitivnost hekanja še vedno obstaja in člani te kulture bi zlonamerne hekerje raje oklicali za krekerje (crackers).

Heker. Foto: Adam Thomas
Heker. Foto: Adam Thomas

Požarni zid

Varnostni program, ki računalnike ščiti pred škodljivimi hekerji, črvi in virusi
Izraz požarni zid je znan že par stoletij in predstavlja točno to, kar opisuje njegovo ime: zid, namenjen zaščiti zgradb pred širjenjem požara. Računalniška različica deluje podobno in sicer varuje tehnologijo pred širjenjem škodljivih virusov.

Požarni zid. Foto: Jasper Nance
Požarni zid. Foto: Jasper Nance

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!