Odgovori na najbolj pereča vprašanja iz serije The Crown (Krona), ki jih moraš odkriti

Zadnjič posodobljeno: :

Kaj v Netflixovi uspešnici je resnično in kaj je fikcija? V nadaljevanju te čakajo odgovori na vsa pereča vprašanja o seriji The Crown (Krona).

Netflix vsako leto predstavi več serij in filmov, ki čez noč postanejo priljubljeni, a z enako hitrostjo tudi “izpuhtijo”. Precej manj je tistih, ki tudi po nekaj letih še vedno držijo pozornost občinstva, kot to uspeva seriji The Crown (Krona) – ena najuspešnejših Netflixovih serij. 15. novembra letos je izšla četrta sezona, v kateri se prvič srečamo s princeso Diano. In prav zaradi tega je četrta sezona še posebej zanimiva, serija The Crown (Krona) pa nas je doslej že kar nekajkrat šokirala s podrobnostmi iz življenja članov kraljeve družine.

Na enem mestu so zbrana vsa pereča vprašanja in odgovori na to, kaj se v resnici dogajalo in kaj je fikcija.

Se je princesa Diana res borila z motnjami prehranjevanja?

Princ Charles in Diana ob zaroki v seriji The Crown (Krona)

V četrti sezoni serija The Crown na kratko razkriva, da se je princesa Diana borila s prehranjevalnimi motnjami, ki so se začele na začetku zaroke s princem Charlesom. V znamenitem intervjuju za BBC leta 1995 je razkrila, da se je bulimija začela nekaj tednov po zaroki in trajala približno deset let. “Mož mi je položil roko na pas in rekel: ‘Oh, malo smo se zredili, kajne?’ Ta izjava je v meni nekaj prebudila. Kot tudi vse, kar se je dogajalo Camillo.”

Zanimivosti o princesi Diani, ki jih prav gotovo še niste vedeli

Je Diana res vedela za Charlesovo afero s Camillo Parker Bowles?

Camilla Parker Bowles v seriji The Crown

Charles in Camilla sta se spoznala leta 1970. Čeprav so se med njima takoj razvili občutki, sta jih morala postaviti na stran, ko je Charles odšel služiti v mornarico. Preden je izvedela za njuno afero, je bila princesa Diana v dobrih odnosih s Camillo, kasneje pa je težko prenašala njeno stalno prisotnost v Charlesovem življenju. Njuno skupno kosilo, prikazano v seriji, se je res zgodilo. V odobreni biografiji je princ Charles potrdil, da se je njuna ljubezen začela leta 1985.

Je kraljeva družina kraljičine sestrične res skrivala v umobolnici?

Nerissa in Katherine Bowes-Lyon

Ena najbolj pretresljivih zgodb v četrti sezoni je zgodba kraljičinih sestričnah, ki so bile na skrivaj zaprte v umobolnico, razkrije pa jo Margaret, ki se tudi sama spopada z duševnimi težavami. Dogodek je resničen. Nerissa in Katherine Bowes-Lyon sta zaradi hudih motoričnih in duševnih težav živeli v zavodu v Redhillu. Ker so bile ustanove za duševno bolne ljudi takrat obravnavane s stigmo, javnost tega ni nikoli izvedela. Ko ju je družina kraljice matere poslala v ustanovo, sta bili stari le 15 in 22 let, v 60. letih prejšnjega stoletja pa so ju lažno razglasili za mrtvi. Večino življenja, ki sta ga preživeli v ustanovi, skoraj nista imeli obiskovalcev. Ko je zgodba postala javna, je kraljeva družina ni želela komentirati.

Je nekdanji kralj Edward res dal kraljici pisma, v katerih mu Charles pripoveduje o Camili?

Princ Charles in Edward VIII. v seriji The Crown

V tretji sezoni nam serija The Crown prikazuje razmeroma tesno razmerje odtujenega Edwarda VIII. (kraljičinega strica, ki je abdiciral) in princa Charlesa. Nekaj dni pred smrtjo je Edward kraljici poslal pisma, v katerih mu je Charles pisal o svoji ljubezni do Camille. Res je, da sta si bila Charles in njegov prastric zelo blizu, pa tudi, da je kraljica Edwarda obiskala 10 dni pred njegovo smrtjo. Toda Charlesovih pisem ni nikoli prebrala, kajti pisma, v katerih je nekdanjemu kralju pisal o Camilli, menda nikoli niso obstajala.

Ali sta Lord Mountbatten in kraljica mati res ločila Camillo in Charlesa?

Kraljica mati v resničnem življenju in v seriji The Crown

Tretja sezona se osredotoča na razvoj ljubezenske zgodbe Charlesa in Camille in trdi, da sta bila glavna protagonista njunega razhoda kraljica mati (Charlesova babica) in Lord Mountbatten (stric princa Filipa). Začneta pravo zaroto zoper njuno zvezo, Charlesa pošljeta v mornarico, Camillo pa v poroko z Andrewom Parkerjem Bowlesom.

Res je, da kraljeva družina Camille zaradi ljubezenskih odnosov, ki jih je imela za seboj, sprva ni imela rada, vendar zgodovinarji trdijo, da kraljica mati in Lord Mounbatten nikoli nista aktivno sodelovala pri njunem razhodu, ker tudi sama nista bila v dobrih odnosih.

Je princ Filip prevaral kraljico?

Je princ Filip res varal kraljico?

Serija The Crown se v drugi sezoni osredotoča na nezvestobo princa Filipa, predvsem pa na afero z Galino Ulanovo in škandal Profumo. Čeprav resničnih dokazov o prevari v resnici ni, je bil princ od nekdaj znan kot “ladies man”. Zveza z Ulanovo naj bi bila le ena v vrsti afer. Povezovali so ga tudi s televizijsko zvezdo Katie Boyle, igralko Merle Oberon, avtorico Daphne du Maurier in celo princeso Aleksandro (kraljičino sestrično). Nobena od domnevnih ljubic ni nikoli potrdila nobene zveze.

Ali je kraljica res prepovedala princesi Margaret, da se poroči s Petrom Townsendom?

Princesa Margaret in Peter Townsend v seriji The Crown

Resnica se nekoliko razlikuje od dogodkov, prikazanih v seriji. Kraljica Elizabeta v resnici ni naredila izjeme za svojo sestro zaradi številnih političnih okoliščin in odnosov z angleško cerkvijo. Vendar ni res, da je bil njun zakon prepovedan. Kraljica je s takratnim premierjem Anthonyjem Edenom uspela zasnovati načrt, po zaslugi katerega bi se lahko princesa Margaret poročila s Townsendom, obdržala naslov in prejela manjšo vsoto denarja. Lahko bi živela v Veliki Britaniji, če bi jo javnost podpirala (kar ni bilo vprašljivo, saj je bila Margaret vedno glavna zvezda v kraljevi družini).

Kljub temu se bi morala odpovedati dediščinskim pravicam in kakršnim koli pravicam za svoje otroke. Očitno je prav to, in ne prepoved same kraljice, glavni razlog, da se je Margaret odpovedala zakonu s Townsendom in se poročila z Anthonyjem Armstrongom Jonesom.

Je princ Filip v seriji dobro upodobljen?

The Crown: kraljica Elizabeta II uradno okrona Filipa kot britanskega princa.

Skozi serijo smo lahko videli vrsto zgodovinskih osebnosti, a največja skrivnost ostaja princ Filip in njegova preobrazba. V uspešnici Netflixa pogosto ni upodobljen v najboljši luči, a številni dogodki, povezani z njim, v seriji niso natančno prikazani.

Res je na primer, da je imel težko otroštvo, zaradi katerega je trpelo razmerje s sinom, princem Charlesom. Toda sam Filip je prišel iz kraljeve družine in nikoli ni imel težav s klečanjem pred kraljico, saj gre za protokol, ki je precej pogost. Res je tudi, da se je boril za to, da bi njegov priimek Mountbatten postal uradni kraljevski priimek, pa tudi, da je bil besen, ker mu to ni uspelo.

Tu je tudi njegova povezava z ločitvijo Eileen in Michaela Parkerja.

V seriji princ Filip ter njegov tesen prijatelj in tajnik skupaj potujeta na kraljevsko turnejo, Michael pa redno piše pisma v klub moških, v katerih jih obvešča o škandaloznem in razvratnem vedenju. Eileen Parker in Michael sta se sicer ločila, a pisma nikoli niso bila navedena kot dokaz. Dvomljivo pa je, da je kraljica kmalu po škandalu Filipu podelila naslov princa, zaradi česar mu v primeru ločitve Parkerja nikoli ni bilo treba pričati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!