fbpx

Ogleda vreden japonski paviljon na bienalu v Benetkah

V sklopu letošnjega beneškega arhitekturnega bienala je japonski umetnik Hiroshi Sugimoto na otočku San Giorgio Maggiore predstavil zanimiv popolnoma prosojen paviljon.

Avtor Hiroshi Sugimoto je imel pri oblikovanju paviljona v mislih tradicionalen japonski obred strežbe in pitja čaja. Paviljon sestoji iz dveh elementov, dvorišča z vodnim bazenom ter popolnoma prosojne steklene kocke. Ureditev dvorišča obiskovalca vodi mimo odsevajoče vodne površine v prosojen prostor v katerem se odvija starodobni čajni ritual.

Prosojen paviljon v katerem se odvija čajni obred.
Prosojen paviljon v katerem se odvija čajni obred.

Paviljon lahko obiščeta le dva obiskovalca naenkrat, ki jima streže mojster čajne ceremonije. Okoli trideset opazovalcev sme obredu prisostvovati z dvorišča.

Ograja, ki obdaja dvorišče je narejena iz cedrinega lesa, posebej za to priložnost uvoženega s področja Japonske, ki ga je leta 2011 prizadel tsunami. Kombinacija tradicionalnega lesa in modernega stekla nakazuje na povezovanje zgodovine in tehnologije, vzporednice pa avtor išče tudi med japonskim obredom pitja čaja in beneškim steklarstvom, saj gre v obeh primerih za navado, globoko zakoreninjeno v kulturo naroda.

Stekleni paviljon je z obalo bazena povezan preko dveh mostov; vzhodnim in zahodnim. Ta usmeritev nakazuje povezovanje različnih znanj, tradicij, poti do popolnosti in idealov lepote. Paviljon si lahko na beneškem arhitekturnem bienalu ogledate še vse do novembra 2014.

Več fotografij vam ponujamo v galeriji

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.