fbpx

Manaus – v srcu Amazonskega pragozda

Manaus Ponta Negra.

Junij in julij sta v Braziliji zimska meseca, kar bo zelo prav prišlo nogometašem, ki se bodo izognili vročini. A ne vsi. Angleži na primer se že pripravljajo na, kot sami pravijo, najtežjo tekmo prvenstva, saj se bodo najprej ''udarili'' z Italijo sredi deževnega pragozda, kjer pripeka vse leto, vlaga pa je neverjetno visoka. Dobrodošli v Manaus!

Sedmo najbolj naseljeno mesto v Braziliji bo gostilo štiri tekme svetovnega nogometnega prvenstva, potekale pa bodo na novem stadionu Arena da Amazônia, ki svetu jasno sporoča, da mesto, ki je zaradi svoje izoliranosti (do njega lahko pridemo le z letalom ali ladjo) v veliki meri ohranilo kulturo in tradicijo indijanskih plemen, želi ohraniti svojevrstno povezanost z naravo. Stadion ima namreč obliko tradicionalne košare, velja pa tudi za enega najbolj ”zelenih” stadionov na svetu. Danes je Manaus znan predvsem zaradi naravnih znamenitosti, saj leži ob sotočju rek Rio Negro in Solimões (Amazonka), ki se zaradi različne temperature vode, kislosti in hitrosti ne mešata približno šest kilometrov. Vsak dan na desetine turističnih ladij vozi turiste do sotočja, kjer lahko z malo sreče vidijo tudi sladkovodne delfine, potem pa se tisti bolj avanturistični odpravijo za več dni v porečje reke Rio Negro, da doživijo čare deževnega pragozda.

Mesto sredi tropskih gozdov

Operna hiša Teatro Amazonas v Manusu.
Operna hiša Teatro Amazonas v Manusu.

Večina se jih vrne v Manaus, ki je, kljub zahtevnemu podnebju, postal priljubljeno domovanje mnogih Evropejcev, ki so se v 19. stoletju priselili v mesto sredi gozdov. Razlog za življenje v povsem drugačnih razmerah je bil kavčuk. Čedalje bolj zahtevna industrija gume je namreč zahtevala vedno več surovin, kar je botrovalo nastanku bogatega razreda, ki je želel sredi tropov zgraditi novi Pariz. Najbolj osupljiv dokaz njihovega bogastva je operna hiša Teatro Amazonas. Vsi materiali, z izjemo brazilskega lesa, so bili prineseni iz Evrope, leta 1897 pa je 700 bogatih ljubiteljev opere v njej prvič poslušalo opero La Gioconda. Danes je operna hiša sedež simfoničnega orkestra Amazonas. Poleg številnih indijanskih tradicij, obredov in festivalov je kulturo brazilskih prvotnih naseljencev najbolj zanimivo spoznavati na tržnici Mercado Municipal Adolfo Lisboa. Sama zgradba s konca 19. stoletja močno spominja na pariške tržnice, na njej pa poleg eksotičnega sadja in rib lahko najdemo zdravila za vse tegobe, od sirupa proti astmi iz kuhanih termitov do ”pau rosa” olja drevesa, ki naj bi lajšalo artritis, bolečine v mišicah in celo depresijo.

PREBERITE ŠE: 5 luksuznih brazilskih hotelov, ki se zdijo kot pravljica

Ipanema

Posto 9.
Posto 9.

Proti vročini se bomo najlažje borili s kozarcem hladnega piva. Bara Adrianopolis in Cachoeirinha sta vedno polna, med nogometnim prvenstvom pa bosta še posebej obljudena športna bara Tuchdown in Cachaçaria da Dede. Bogata narava in njeni sadovi so garancija, da je tudi lokalna kulinarika nenavadna. Eksotični sadeži, semena in sveže ribe kot tucunaré, tambaqui in pirarucu so del jedilnikov restavracij O Canto da Peixada, Choupana in Restaurante da Tina. Približno 18 kilometrov iz centra mesta ob reki Rio Negro leži soseska Ponta Negra, ki slovi po svoji peščeni plaži in živahnem nočnem življenju. In brez skrbi, kopanje v reki je varno, vsaj na označenem kopališču.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.