fbpx

7 zmot, ki jih jemljemo za dejstva

Poslanstvo dejstev je, da vztrajajo pri svoji zgodbi ne glede na karkoli, kar pa še ne pomeni, da imajo vedno prav in da so njihova prepričanja sveta. Ljudje smo jih vzeli za svoje in okoli njih zgradili etični, vzgojni ali kak drug imperij.

Tudi dejstva so namreč samo ‘ljudje’. Tako so vsi v 16. stoletju ‘vedeli’, da se sonce in drugi planeti vrtijo okoli Zemlje in v 14., da kugo povzročajo glivice. A zdi se, da nobeno vedenje ni povsem dokončno, saj vedno nova odkritja dajejo vedno nove resnice in spoznanja. Če je nekaj našlo pot v učbenike, še ne pomeni, da je povsem nedotakljivo. Seveda ne gre kar v vse dvomiti, a (a)gnostiki imajo na jeziku verjetno že pripravljen stavek »Sem ti rekel!«, ko se bodo sprehodili čez teh 7 mitov. Verjetno je torej čas, da tudi sami popravite ta dejstva in jih zamenjate z novimi, saj se je večina razvila iz vraževerij in slabo izpeljanih študij. Kakorkoli se boste namreč upirali, dejstvo je, da so naslednja dejstva napačna. To je dejstvo! Vsaj danes. Kaj bo z njimi jutri, pa ne vem.

1. Če greš na mraz z mokro glavo, se boš prehladil

Mokri lasje niso razlog za prehlad!
Mokri lasje niso razlog za prehlad!
To je mit, saj so študije dokazale, da mokro lasišče ne pomeni razlike med zdravjem in boleznijo. Sedaj pa to dopovejte skrbni mami!

2. Sladkor pri otroku sproži hiperaktivnost

Sladkor ne povzroča hiperaktivnosti. Dokazano.
Sladkor ne povzroča hiperaktivnosti. Dokazano.
Da sladkor vpliva na otrokovo razpoloženje je tako zelo zakoreninjena ideja, da celo vpliva na našo percepcijo, kar je dokazano s študijo. Mamam so dejali, da so njihovi otroci spili napitek z veliko sladkorja, čeprav so dejansko spili takšnega brez, a so mame vseeno dejale, da so zaznale pojav hiperaktivnega vedenja.

3. Večino toplote izgubimo skozi glavo

Sedaj lahko v hladenjših mesecih kapo postite doma.
Sedaj lahko v hladenjših mesecih kapo postite doma.
Ni se vam več treba držati za glavo, ne metaforično in ne dobesedno, če ste na mrzlo jutro pozabili kapo doma, saj ne drži, da skorajda 98% toplote izgubimo skozi glavo. Izguba toplote namreč zavisi od površine gole kože, zato boste pri nižjih temperaturah več izgubili skozi odkrite noge, kot pa glavo.

4. Pokanje členkov povzroča artritis

Brez skrbi si lahko razgibate členke ...
Brez skrbi si lahko razgibate členke …
Vsi smo krivi pokanja členkov na roki, ki povzroča sklepno vnetje. Samo da ga v resnici ne. Poškodbe ligamentov ali izpah da, artritisa pač ne. Mogoče pa je vseeno bolje, da verjamemo v to zmoto, saj nas bo držala precej dlje proč od te nadležne razvade.

5. Pred športno aktivnostjo se je potrebno dobro raztegniti

Bo raztezanje res upočasnilo in zmanjšalo akrivnost?
Bo raztezanje res upočasnilo in zmanjšalo akrivnost?
Tudi to je zmotno prepričanje, čeprav bodo športni pedagogi verjetno zavili z očmi, marsikateri športnik pa si bo oddahnil, saj je to ponavadi najbolj zoprn del treninga. Brez raztezanja torej ne boste tvegali poškodbe in izboljšali nastopa, nasprotno, raztezanje vas bo upočasnilo in zmanjšalo učinkovitost.

6. Holesterol v jajcih škoduje vašemu srcu

To dejstvo se obeša na dietetno priporočilo iz 60. let, ki pa je na bolj majavih nogah kot Bambi, in ne ponudi nobenega pravega dokaza razen znane povezave med nasičenimi maščobami in holesterolom. Od tedaj so številne študije ovrgle ta faktum in dokazale, da holesterol v hrani ne vpliva negativno na holesterol v telesu, saj so nasičene maščobe tisti zlobnež in ne npr. holesterol v jajcu.

7. Eno pasje leto ustreza sedmim človeškim

Veste koliko je star vaš pes?
Veste koliko je star vaš pes?
Vaš 3-letni pes je 21. letnik v človeških letih, kajne? Ne, ne drži čisto. Seveda velja, da je proces staranja pri psih hitrejši kot pri ljudeh, a pes 21. svečko dejansko upihne že po dveh človeških letih, potem pa se staranje upočasni. Najbolj točna metoda za izračun starosti vašega kosmatinca je, da številu človeških let odštejete dve, to pomnožite s štiri in dodate 21. Vaš 3-letnež je torej star 25 in ne 28 let.

Preberite še: Kdo so najbolje plačani športniki na svetu?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.