fbpx

Osem tehnoloških draguljev novega PEUGEOTA 308

Foto: Peugeot
Zadnjič posodobljeno: :
Oglasno sporočiloP Automobil Import

Novi Peugeot 308 ne skriva svojih ambicij. Že od lansiranja dalje je visoko cenjen zaradi svoje kakovostne in moderne tehnološke opreme zaradi katerih sodi med najboljše v svojem razredu. In to velja tako za njegove visoko učinkovite priključne hibridne, bencinske in dizelske motorje, katerim se bo v prihodnjem letu pridružila tudi električna različica, kot tudi vgrajene napredne tehnologije, ki so običajno vgrajene v modele visokega razreda. Nova generacija modela 308 je tehnološki zastavonoša, ki se ponaša z osmimi tehnološkimi dragulji, ki poenostavijo vsakodnevno življenje njegovih uporabnikov.

Ena od stvari, ki jih običajno pogrešamo za brezhibno vidljivost, je sistem za čiščenje kamere, ki se med vožnjo po dežju, blatu, snegu zamaže in jo moramo ročno obrisati. Kamera za vzvratno vožnjo velja dandanes že za klasičen sistem za pomoč pri vožnji, pri novem Peugeotu 308 je HD-kamera nadgrajena s šobo za čiščenje leče. Peugeot je na zadnji odbijač novega vozila 308 namestil šobo, do katere se dovaja tekočina za pranje stekel, ki z vzvratne kamere odstrani umazanijo. Med pranjem zadnjega stekla se samodejno očisti tudi leča kamere za vzvratno vožnjo.

Napredek je bil narejen tudi na področju nadzora mrtvih kotov z dolgim dosegom. Novi sistem zazna približujoče se vozilo s pomočjo ultrazvočnih radarskih merilnikov z dolgim dosegom na razdalji do 75 metrov. Klasični sistemi pa zaznajo vozilo na razdalji 25 metrov. Na ta način sistem z utripajočo lučko v zunanjem ogledalu opozori voznika na približevanje avtomobila ali motorja z veliko hitrostjo v zadnjem mrtvem kotu. Zahvaljujoč razširjenemu dosegu, po potrebi pokriva oba vozna pasova.

Foto: Peugeot

Novi Peugeot 308 ima oči tudi na zadnji strani glave. Francoski proizvajalec je dodal opozorilnik na promet od zadaj. Ko voznik na primer zapelje vzvratno iz parkirnega mesta, ga sistem s pomočjo radarskih merilnikov, ki so nameščeni v odbijaču, opozori na druga vozila, kolesa ali pešce, ki se približujejo od zadaj. Sistem zazna vsako premikajočo se oviro na razdalji do 40 metrov, ki se približuje s hitrostjo do 10 km/h. Na zaslonu na dotik se prikaže opozorilo in sproži se zvočni signal.

Foto: Peugeot

Le kdo še ni sanjal, da bi lahko ponoči ves čas vozil z prižganimi dolgimi lučmi, tudi če je blizu drugih udeležencev v prometu? Odslej to omogočajo napredni matrični žarometi. Tovrstne dolge luči zajemajo 20 LED diod, katerih osvetlitev in moč se stalno prilagajata glede na zunanje razmere, ki jih zazna kamera na vrhu vetrobranskega stekla. Ko se vozilo približuje (bodisi iz nasprotne smeri ali od zadaj), se svetlobni segmenti dolgih luči zatemnijo in izklopijo na področju okoli zaznanega vozila, s čimer ustvarijo senčni predor, tako da voznika svetloba ne zaslepi, okolica pa ostane močno osvetljena.

Foto: Peugeot

Uporabnik novega Peugeota 308 bo lahko nekatera stikala na instrumentni plošči prilagodi svojim potrebam. Vozilo ima lahko pod sredinskim zaslonom nameščenih pet stikal »i-Toogles«, ki jih lahko po želji nastavi za upravljanje najbolj pogostih funkcij, ki jih uporabljata voznik ali sovoznik, kot so na primer bližnjice do posebnih nastavitev klimatske naprave, radijska postaja, priljubljeni telefonski stiki, navigacija do doma itd.

Foto: Peugeot

Avtomobilski proizvajalci posvečajo tudi veliko pozornosti kakovosti zraka v potniški kabini. Novi Peugeot 308 je opremljen s sistemom za kakovost zraka (AQS – Air Quality System), ki nenehno nadzoruje kakovost zraka, ki vstopa v potniški prostor, in samodejno vklopi funkcijo recikliranja, kadar zazna onesnaženje. S tem si prizadeva svojim potnikom zagotavljati še večjo zaščito. Poleg sistema AQS je od nivoja opreme GT dalje na voljo še sistem Clean Cabin za obdelavo zraka s filtriranjem škodljivih izpušnih plinov in trdnih delcev. Kakovost zraka se prikazuje na sredinskem zaslonu na dotik.

Vse bolj se v vozilih uveljavlja tudi glasovno upravljanje. Najlažji način za aktiviranje nekaterih funkcij vozila je, da se z njim pogovorite! Tako kot nekateri modeli visokega razreda je tudi novi Peugeot 308 serijsko opremljen z glasovnim pomočnikom, ki vam omogoča, da spregovorite ukaze in tako dostopite do vseh funkcij za informacije in razvedrilo (telefonski klici, radio, glasba, navigacija itd.) in do klimatske naprave (nastavitev temperature itd.).

Foto: Peugeot

Aplikacije za pametne telefone so postale obvezen del uporabe avtomobila. Uporabniki novega Peugeota 308 lahko med drugim daljinsko sprožijo ali sprogramirajo gretje ali klimatiziranje in tako ob odhodu uživajo v idealni temperaturi v potniškem prostoru. Poleg zagotovljenega udobja ta funkcija poskrbi še za optimalen doseg priključne hibridne izvedenke. Pri priključnih hibridnih izvedenkah aplikacija MyPeugeot® omogoča uporabniku, da preveri, zažene in načrtuje polnjenje baterije na daljavo.

Si želite, da bi se z njim vozili tudi vi?

Prijavite se na testno vožnjo

TESTNA VOŽNJA
ali pa prosite za ponudbo.
PRIDOBI PONUDBO

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!