#ostanemdoma = državljanska dolžnost + reševanje življenj / mrtvih v Sloveniji je lahko tudi preko 1000

Vaša državljanska dolžnost v teh dneh je, da zaščitite sebe in svoje najdražje in da ste, lepo prosim, družbeno odgovorni! Da ostanete doma in niste egoistični. Da izpolnite pričakovanja države in tako rešujete življenja! S tem pa ne rešujete le življenj, temveč tudi način, kako bo naša družba živela v prihodnje. S svojo odgovornostjo pomagate Sloveniji! S svojo odgovornostjo gradite prihodnost.

Redko čutim državljanska čustva. Menim, da je tako z večino državljanov Republike Slovenije. A vsake toliko nas družijo skupni uspehi, zmage naših športnikov. In takrat se počutim del skupnosti, takrat čutim ponos do tega malega naroda. Takrat vem, da smo nekaj posebnega!

V teh dneh, ko na obzorju mnogi vidimo cunami, ko strokovnjaki in virologi jasno napovedujejo, kaj nas čaka v naslednjih dneh, ko se voda umika, ptice pa se oglašajo vse glasneje, se zdrznem ob količini egoizma, ki je viden na slovenskih ulicah. Zdrznem se ob brezbrižnosti posameznikov, zdrznem se ob pomanjkanju empatije. Zdrznem so ob vsej človeški nevednosti, za katero se zdi, da v teh dneh nima meja.
Za to krivim tudi slovenske medije, ki na žalost poročajo izjemno mehko in na ta način ustvarjajo nekoliko napačen vtis o resnosti situacije. Na dnevni ravni se izogibajo komuniciranju ključnih številk, ali pa jih skrivajo v množici podatkov. S tem posplošujejo problem virusne okužbe SARS- CoV-2. Potrebno je jasno povedati, kaj povedati, kričati!

V trenutku, ko pišem te vrstice, v Italiji na dnevni ravni umre več kot 200 oseb. Dodatno na dnevni ravni uradno zboli kar 3.500 posameznikov. Pri minimalno 490 bo bolezen potekala težje in bodo potrebovali zdravstveno oskrbo. To so podatki za Italijo. A Italija pri trenutno 21.157 obolelih potrebuje 1058 ventilatorjev za predihavanje oziroma respiratorjev, ki ohranjajo pri življenju tiste najbolj bolne. Teh nima.

Resničen ključ do razumevanja bolezni COVID-19 se skriva prav v 14 odstotkih, ki bolezen težje preboleva in potrebujejo bolnišnično oskrbo. 5 odstotkov pa jih bo potrebovalo t.i. ventilatorje za pomoč dihanju.

Raziskava na primeru Kitajske - o statističnem poteku bolezni COVID 19
Raziskava na primeru Kitajske – o statističnem poteku bolezni COVID 19

V naslednjih dneh bodo umirali Slovenci

Slovenija nima zadostnega števila t.i. respiratorjev/ventilatorjev za predihavanje oziroma “umetnih” pljuč. Že prihajajoči četrtek jih bo zmanjkalo

Včeraj smo s strani @vladers dobili informacijo, da bodo teste za COVID-19 hranili le za tiste, ki bodo hospitalizirani in bodo vključeni v sistem zdravstvene obravnave. Torej hospitalizirani. Testi se seveda morajo prihraniti za zdravstveno osebje, ki se bo moralo testirati praktično vsak dan. To kažejo številni primeri iz tujine. Nemci so tako včeraj tretjino svojih zdravnikov poslali v samoizolacijo z namenom, da bi v prihodnosti lahko nadomestili tiste v prvih vrstah. Večina tistih, ki bo delala s pacienti, se bodo pred odhodom domov vsak dan testirali. Zjutraj pa bodo izvedeli ali lahko ponovno pridejo v službo. Izvedeli bodo, ali so pozitivni za virusom SARS-CoV-2. Testov za vse, torej tudi kapacitet za testiranje, enostavno ni dovolj! Tudi zato ne moremo slediti zgledu Južne Koreje, ki je ena najbolje zdravstveno razvitih držav na svetu in je testirala izjemno veliko število posameznikov, s tem pa uspešno kontrolirala izbruh.

Osnovna matematika ventilatorjev za predihavanje oziroma respiratorjev in številke v Sloveniji

Enostavna matematična napoved za Slovenijo - COVID 19
Enostavna matematična napoved za Slovenijo – COVID 19


Torej, če poznamo osnovno matematiko in optimistično ocenjujemo, da se število okuženih vsak dan pomnoži s faktorjem 1.4, lahko ocenimo, da bo v roku 7 dni hospitaliziranih minimalno 200 obolelih za COVID-19. Od teh 200 obolelih pa jih bo tretjina potrebovala ventilatorje za predihavanje/respiratorje. Konec prihodnjega tedna bomo torej potrebovali nekje 60 respiratorjev za obolele s COVID-19. Na razpolago pa jih imamo le med 20 in 30. To so trenutne proste kapacitete (od 168 respiratorjev v državi jih je prostih po ocenah nekje 20 do 30). Slednje bodo, če upoštevamo trenutno rast obolelih, pošle že ta četrtek (19. marca 2020). Takrat se bo število umrlih drastično povečalo. Umirali bodo Slovenci!


Slovenka, svojcem v domovini sporoča o aktualnih razmerah oziroma razsajanju novega koronavirusa. Tudi sama je zbolela in je v samoizolaciji oziroma domači karanteni. Posnetek vas bo morda šokiral. A je tako tudi prav!

Če ne #ostanemdoma = ubijam!

Poziv k temu, da ostajamo doma, je popolnoma premilo izražen. Namreč nihče se ne zaveda, da je matematika na strani virusa SARS-CoV-2. Da se je vse že zgodilo! Da se nič ne da spremeniti! Tudi, če danes popolnoma ustavimo državo in vsak državljan ostane doma, bo raven okuženih v naslednjih 10 do 14 dneh rasla eksponentno preden bo dosegla vrh in se šele nato začela umirjati. Torej tudi če državo ustavimo danes, se situacija s koronavirusom naslednjih 14 dni ne bo spreminjala. Temveč se bo le eksponentno slabšala. Mrtvi bodo! Tu si ne smemo zatiskati oči. Edina stvar, ki jo lahko narediš je, da #ostanemdoma in tako prispevaš k družbi!

Danes ponoči se bo Slovenija popolnoma ustavila

Po poročanju medijev Zurnal24.si, 24ur.com ter RTVSLO … je vladaRS že sprejela drastične ukrepe za obvladovanje epidemije novega koronavirusa SARS coV 2.

Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov. Janša je na Twitterju pojasnil, da Slovenija do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve. Ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Vse prosijo za razumevanje in upoštevanje ukrepov.

Glasno pa svarijo tudi strokovnjaki!

“Virus je tukaj med nami. Ne smemo se pustiti začarati s številkami z novinarskih konferenc, to so le tisti okuženi, ki so zaradi posebne pozornosti pretestirani. V resnici je okuženih od petkrat do desetkrat več. Če ne vzdržujemo socialne distance z drugimi ljudmi, ne prispevamo k zajezitvi okužbe. Nikoli ne moremo biti povsem prepričani, da nismo tudi sami okuženi. S tem ko upoštevamo higienska pravila in pravila razdalje do drugega človeka, tudi preprečujemo, da bi okužili nekoga, ki ga res ne bi želeli. Recimo nekega našega svojca, ki je starejši ali ima kronično bolezen. S tem bomo mogli živeti kar nekaj časa in upam, da bomo država, ki bo to epidemijo uspešno zavrla”. – Imunolog Alojz Ihan za Val 202

Pripravite se, kriza bo trajala med 6 do 12 tednov

Po mnenju epidemiologov, virologov ter imunologov bo kriza trajala minimalno 6 tednov. Življenje naj bi se vrnilo v normalne tirnice v roku 12 tednov. V “normalo” se bo vračalo postopoma z mehčanjem ukrepov. Konec poletja se bomo znašli v neki drugi realnosti. Od nas pa je odvisno, kakšna bo. V bistvu je odvisna prav od tebe!

Izpolni svojo državljansko dolžnost! #ostanemdoma

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljša božična darila za ženske, ki ljubijo lepoto (2020): nega kože, ličila, nohti, lasje