fbpx

Osupljivi omega moški: zaradi tega je stokrat boljši od alfa samca!

Večina nas je slišala za alfa samca, ki mu pripisujemo številne lastnosti. Malokatera pa ve, da obstaja tudi omega moški, ki nima veliko pozornost žensk, a je naravnost čudovit. Le v čem se razlikuje od alfa samcev?

Ko govorimo o moških, po navadi pomislimo na moč, konkurenco, dominanco in vodstvo. A obstaja veliko moških, ki se ne ujemajo s temi stereotipi. Tu so omega moški! Doktorica Carol Morgan pravi, da se glede na sodobno družbo moški delijo na dve vrsti:

Alfa samec

Moškega, ki sodi v kategorijo alfa samcev, določajo številni stereotipi. Je ‘jamski moški’, ki želi izstopati v množici in pritegniti pozornost ljudi okoli sebe. Mora biti najmočnejši, najhitrejši, najpametnejši in najboljši.

Omega moški

V nasprotju z alfa samcem se omega moški izogiba tveganjem in soočenjem. Je tudi samozavesten, a ne želi biti v središču pozornosti. Takšni moški so zadovoljni, če ne izstopajo in jim ni treba tekmovati z drugimi moškimi, da bi bili najboljši.

Moški se delijo na alfa samce in omega moške.
Moški se delijo na alfa samce in omega moške.

Značilnosti omega moškega:

  • Je introvertiran.

Običajno je omega moški introvert in zaprt, kar se kaže v tem, da ne potrebuje pozornosti. Ne želi se dokazovati pred drugimi. V skupini ga boste takoj prepoznale zaradi njegove energije. Rad preživlja čas sam, saj se tako napolni z energijo.

  • Je sproščen.

Medtem ko za alfa samca velja, da je  karizmatičen in je rad v središču zabave, je omega moški precej bolj uravnotežen in sproščen. Nerad se bori, nima kompleksov in se raje izogne nepotrebnim sporom.

Omega moški je sproščen in introvertiran.
Omega moški je sproščen in introvertiran.
  • Je nežen.

Omega moški je zelo nežen v odnosih in ima svojo mehko stran, ki je v ljubezenskih odnosih dobrodošla. Po napornem dnevu vas bo razvajal in vam ustregel.

  • Je prijazen.

Omega moški je rad prijazen do drugih ljudi. Zaradi njegove netekmovalne narave se rad posveti ljudem in jim pomaga. To je moški, ki vam bo pomagal, ne da bi kaj pričakoval v zameno.

Omega moški je rad prijazen do drugih ljudi.
Omega moški je rad prijazen do drugih ljudi.
  • Je empatičen.

Sposoben se je vživeti v občutke drugih, in sicer je sposoben začutiti razpoloženje in čustva drugih ljudi. Ko se boste slabo počutili, bo znal stopiti v vaše čevlje.

  • Rad ima globoke odnose.

Omega moški nima veliko prijateljev, saj rad preživlja čas sam. Morda ga ne boste niti našli na družbenih omrežjih, saj ima rad pristne odnose in globoke pogovore, ki mu nekaj pomenijo. Zato ima rad ljudi, ki jim lahko zaupa.

Omega moški nima veliko prijateljev, saj rad preživlja čas sam.
Omega moški nima veliko prijateljev, saj rad preživlja čas sam.
  • Stvari želi delati sam.

Sovraži združenja in ‘tabore’, saj stvari rad dela sam. Nima potrebe, da bi izstopal ali bil vodja, zato se niti ne trudi biti del določene skupine in se vanjo vklopiti.

  • Nima razvitega ega.

Za alfa samca velja, da je obremenjen s tem, kako ga drugi dojemajo. Pri omega moškemu tega ne boste zaznale. Nerad se hvali s svojimi dosežki, saj mu je za to vseeno, ker slava in razvpitost nista zanj.

Nerad se hvali s svojimi dosežki.
Nerad se hvali s svojimi dosežki.

Tako alfa kot omega moški imata svoje prednosti in slabosti. V naši družbi so po navadi alfa samci cenjeni, omega moški pa niso del naše pozornosti. Sodeč po lastnostih, ki jih imajo omega moški, je očitno, da sotakšni moški zanimiv. Če ne izstopajo iz množice, še ne pomeni, da so manj pomembni. Naslednjič bodite nanje pozornejše!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!