Pacifica – prvo samovozeče vozilo, ki bo naprodaj še ta mesec!

Pacifica

Medtem ko je večina podjetij s svojimi samovozečimi vozili še v razvojni fazi in niso prišla dlje od prototipa, je zagonsko podjetje Waymo, ki je od nedavnega v lasti podjetja Google, skupaj z avtomobilsko znamko Fiat Chrysler Automobiles predstavilo model Pacifica, prvo avtonomno vozilo, namenjeno komercialni prodaji. V nasprotju s Teslinimi vozili omogočajo povsem in ne le delno avtonomno vožnjo. Na prodaj bodo še ta mesec.

Waymo, ki je v lasti podjetja Google, je skupaj s podjetjem Fiat Chrysler Automobiles predstavilo enoprostorno vozilo Chrysler Pacifica, opremljeno s tehnologijo, ki omogoča samodejno vožnjo. Obstoječemu Pacificu so modificirali pogonski sistem, šasijo in elektroniko. Kupcem bo prvo samovozeče vozilo za komercialno rabo na voljo še januarja 2017.

PREBERITE ŠE: CES 2017: Chrysler Portal – prvo vozilo po meri generacije Z


Tako strojno kot programsko opremo so v celoti razvili pri podjetju Waymo. Avtonomno vožnjo omogočajo laserski in radarski senzorji, navigacijski sistem in kamere. Brez umetne inteligence seveda ne gre. Ta zbrane podatke osmisli. Prvi primerki bodo na ceste zapeljali v ameriški zvezni državi Arizona (Kalifornije, ZDA). Cena še ni znana, nadejamo pa se lahko precej nižje kot pri konkurenci.

Googlu je namreč uspelo cene komponent, ki omogočajo avtonomno vožnjo, zmanjšati za okoli 90 odstotkov. In zakaj so se odločili za enoprostorca? Pri Googlu menijo, da bodo samovozeča vozila tekmovala z javnim prevozom in ne z osebnimi avtomobili.

Galerija – popolnoma avtonomno vozilo Pacifica:

Dodatne Informacije

Več informacij:
waymo.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Novi BMW 545e xDrive: hibridna limuzina