Pametni telefon TCL 10 Pro: telefon, ki veliko obeta

TCL 10 Pro je pametni telefon, ki dokazuje, da v segmentu “budget” telefonov pri zmogljivosti res ni treba vedno varčevati!

Fantastična zmogljivost. Lep zaslon in kakovostna izdelava. Osnovni elementi, kot so 3,5 mm priključek za slušalke, NFC za brezstično plačevanje, reža za Micro SD. Solidna baterija. Dostojne fotografije pri dobri osvetlitvi in dobre pri šibki svetlobi. Tako bi lahko na kratko opisali novi pametni telefon TCL 10. Ta prihaja iz rok proizvajalca, ki ga pri nas najbolj poznamo po televizorjih, prav gotovo pa preseneča dejstvo, da je pravzaprav že več let proizvajal telefone pod različnimi znamkami, ki jih ali ima v lasti, ali pa jih je licensiral (Alcatel, BlackBerry). Toda novi TCL 10 Pro (cena zanj bo okoli 400 evrov) je prvi pametni telefon pod krovnim imenom.

Konkurenca med “budget” telefoni oziroma telefoni nižjega cenovnega razreda (pod 500 evri) je zdaj še posebej huda – tukaj so novi iPhone SE, Google Pixel 3A in prihajajoči Google Pixel 4A, ki ga pričakujemo poleti. A TCL-u se je le uspelo prebiti na polico, polno telefonov velikih znamk, in to je zelo obetaven začetek!

TCL je predstavil dva različna telefona: TCL 10 Pro in TCL 10L

Kljub temu, da si delita večji del imena, imate le malo skupnega. Oba imata 3,5 mm priključek za slušalke in režo za Micro SD, pa tudi njuna zaslona sta enake ločljivosti, 2340×1080. Vendar pa imata oba drugačen tip zaslona, drugačen sistem kamer in drugačno drobovje.

TCL 10 Pro za okoli 400 evrov je lepše in bolje “zaokrožen” telefon. Poganja ga procesor Snapdragon 675, ima dostojen sistem štirih kamer, 6,47-inčni OLED-zaslon, ki je dovolj svetel, da ga lahko beremo tudi na soncu, čitalec prstnih odtisov pod zaslonom in baterijo s 4.500 mAh, ki bi morala tudi pri povečani uporabi telefona zdržati cel dan. Z matiranim steklom na hrbtu, ukrivljenimi robovi spredaj in kovinskim okvirjem, pa daje občutek premijske naprave. Poleg tega dobite 128 GB notranjega pomnilnika.

TCL 10 Pro
TCL 10 Pro

Če je vaš “budget” bolj omejen, potem je TCL 10L za okoli 200 evrov popolnoma dober nakup. S svojim procesorjem Snapdragon 665 je čisto dovolj poskočen, in tako kot model Pro, ima tudi 10L sistem štirih kamer, le da za razliko od Pro-ja v šibki svetlobi ne zajema najboljših fotografij. Ponaša se s 6,53-inčni LED-zaslon in baterijo s 4.000 mAh, ki lahko zdrži tudi do dva dni. Čitalec prstnih odtisov je tukaj na hrbtu telefona. Osnovni model ima 64 GB notranjega pomnilnika, je pa na voljo tudi model s 128 GB.

TCL 10 L
TCL 10L

Sistem kamer

Kadarkoli se na tržišču pojavi nov igralec, je kamera pogosto šibka točka. Običajno je potrebnih več let razvoja in “tvikanja” sistema kamer, da se stvari zares izboljšajo. No, TCL tukaj preseneča.

TCL 10 Pro ima glavno kamero s 64 MP, ultraširoko s 16 MP, makro s 5 MP, četra kamera pa je namenjena zajemanju videov pri slabi svetlobi. Sprednja kamera (selfie kamera) ima 24 MP. TCL 10L ima glavno kamero s 48 MP, ultraširoko z 8 MP, makro z 2 MP, globinsko kamero z 2 MP, temu pa se pridružuje še sprednja kamera s 16 MP. Kakovost portretnega načina ob dobri osvetlitvi, še posebej pri 10L (upoštevajoč specifikacije), je navdušujoča. Objektivi makro opravijo dostojno delo pri fotografiranju od blizu, ultraširoke leče so prav tako čisto solidne. TCL 10 Pro zasije pri posnetkih v temi. Fotografije, ki nastanejo so podrobne in absolutno manj mračne, kot pri nekaterih njegovih konkurentih.

Sistem kamer na TCL 10 Pro
Sistem kamer na TCL 10 Pro

Hitrost je vse

Kaj je tisto, zaradi česar sta telefona TCL posebna v množici cenejši telefonov z Androidom? Hitrost in gladkost procesov. Na primerjalnih testih je TCL 10 Pro gladko povozil svoje vrstnike, kot sta Galaxy A51 in Google Pixel 3A, model 10L pa Motoroli G Stylus in G Power.

Je pa res, da oba modela nekoliko izgubita pri operacijskem sistemu. TCL ima namreč svojo verzijo “okleščenega” Androida, ki je sicer precej lahka in niti ne tako zelo “revna”. Boste pa morali nekaj minut nameniti nastavitvam, če boste želeli, da bodo stvari preglednejše in všečnejše. Zagotovo je všečno tudi dejstvo, da ima TCL na primer dodatni gumb ob strani, ki ga lahko konfiguriramo po svoje, torej določimo tri aplikacije ali orodja po lastni izbiri, ki se bodo zagnala s pristiskom na gumb. Tako lahko na primer en pristik odpre Googlovega pomočnika, dvojni pritisk bliskavico, dolgi pritisk pa naredi posnetek zaslona.

Telefona na žalost nista vodoodporna, ampak razmislite, ga boste res metali v vodo?

Galerija: TCL 10 Pro in TCL 10L

Dodatne Informacije

Več informacij:
tcl.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je Apple iPhone 12 – kralj pametnih telefonov