Pametni telefoni Huawei Mate 10: dobrodošla umetna inteligenca

Bili smo na svetovni predstavitvi kitajskega giganta Huawei, kjer so predstavil dva pametna telefona Mate 10 in Mate 10 Pro. Napravi predstavljata sam vrh ponudbe te blagovne znamke in vsekakor sledita oblikovnim trendom velikih brezrobnih zaslonov, tem pa dodajata v hiši razvito procesorsko tehnologijo, ki obljublja izboljšano izkušnjo umetne inteligence.

Huawei Mate 10 in Mate 10 Pro se oblikovno razlikujeta in nista enojajčna dvojčka. Tako se razlikujeta po zunanjih merah, velikosti zaslona kot tudi po uporabljenih materialih in tehnologijah. Mate 10 ima 5,9-palčni LCD-zaslon 2560 × 1440, medtem ko je zaslon Mate 10 Pro 6-palčni 2160 × 1080 OLED; oba imata tako na vrhu kot na dnu zaslona še vedno tanka robova. Mate 10 Pro kljub večjemu zaslonu v roki deluje mnogo manjši. Zaradi razmerja zaslona 18 : 9  ta trend deli z mnogimi drugimi napravami letošnjega leta. Po drugi strani pa ‘standardni’ Mate 10 stavi na zaslon v razmerju 16 : 9.

V zelje bosta skakala različnim konkurentom. Tako Samsungu S8 kot LG V30 in vsem drugim ‘velikim’ telefonom. Tudi zaradi tega, ker sta si tako zelo podobna, a hkrati popolnoma drugačna.

https://www.youtube.com/watch?v=dtckG3IvXO8

Dizajn telefonov Mate 10 in Mate 10 Pro sledi večini novodobnih pristopov ter stavi na stekleno konstrukcijo, ki omogoča zanimive oblikovne presežke s prelivanjem barv, in na uporabo zanimive palete barv, med katerimi izstopa rjava barva mocha. Seveda brez rožnato zlate, modre in sive barve ne gre. Telefona boste tako takoj ločili tudi po barvah, saj je vsakemu namenjena lastna paleta. Od vseh občutno odskoči posebna izdaja Porsche Design Mate 10 Pro z ‘diamantno’ črno barvo ter drugačnim ‘finišem’ telefona. Telefona sta oblikovno izjemno lepo izdelana in v roki delujeta kot visokokakovostni napravi. Huaweijev dizajn očitno vedno bolj išče svojo smer, kar lahko označimo za več kot odlično. Medtem ko je v preteklosti rad pogledal čez planke in navdih črpal pri znamki z obgrizenim jabolkom, pa se je končno otresel te slabe navade in zakorakal svojemu stilu naproti. In ta nam je všeč. Pri dizajnu bi lahko izpostavili tudi dejstvo, da sta telefona izjemno tanka glede na vse, kar se skriva v njiju. Tako je Mate 10 širok le 8,2 mm, medtem ko je Mate 10 Pro širok le 7,9 mm. V primerjavi z neposredno konkurenco je ta podatek zares impresiven.

https://www.youtube.com/watch?v=0Js4X_et70w

Telefona premoreta bralnik prstnih odtisov, ki je pri Huaweiju standardno odličen. Medtem ko ga ima Mate 10 na prednji strani, ga ima različica Pro na hrbtni strani. Telefona pa se ločita tudi po eni izmed bolj zaželenih lastnosti ta hip – odpornosti na prah in vodo – v standardu IP67 ter dejstvu, da je na voljo le v različici Pro. Pri Mate 10 Pro pa boste dobili še IR-senzor, a po drugi strani izgubili klasični phone jack – vtič za slušalke, ki ostaja na standardni različici Mate 10. Slednja pa se lahko pohvali še z dodatno režo za SD-kartico ter dodatno kamero za selfije na prednji strani telefona. Iz zapisanega je takoj razvidno, da je Huawei ta dva telefona namenil dvema različnima ciljnima skupinama. Mate 10 je tako namenjen mlajši generaciji, ki so ji pomembni selfiji in vtič za klasične slušalke. Mate 10 Pro pa posega v segment, kjer imajo prednost poslovne lastnosti telefona.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro

V drobovju sta si telefona sicer zelo podobna, a hkrati drugačna. Delita si procesorsko umetno inteligenco z oznako Kirin 970. Medtem ko Mate 10 premore 4 GB RAM-a, različica Pro prinaša 6 GB RAM-a. Prav tako običajni Mate 10 premore 64 GB prostora za shranjevanje, medtem ko različica Pro postreže s 128 GB. Obema je skupna velika baterija z zmogljivostjo 4000 mAh, ki omogoča izjemno hitro polnjenje s 5 amperi, ki ga je za varnega ‘ožigosala’ nemška organizacija za varstvo potrošnikov TÜV. Polni se prek klasičnega kabla USB-C. Seveda je tu še vedno izjemno sodelovanje s podjetjem Leica na področju fotografije. Ta tokrat prinaša novo Leicino dvojno kamero z objektivoma SUMMILUX-H, ki se ponašata z zaslonko f/1.6 in zaznavanjem scene ter subjekta v realnem času in ustvarjanjem v tehniki bokeh – zamegljenega ozadja s pomočjo umetne inteligence. Še vedno gre za dva monokromatska senzorja z 20 MP Monochrome ter 12 MP RGB, ki zmoreta dvojni hibridni zoom ter tudi zajemanje videa v ločljivosti 4K. Na prednjem delu pa se bohoti kamera za selfije z 8 MP in zaslonko F/2.0.

Družina Huawei je bogatejša za pametna telefona Huawei Mate 10 in Mate 10 Pro.
Družina Huawei je bogatejša za pametna telefona Huawei Mate 10 in Mate 10 Pro.

Huawei pa je s telefonom Mate 10 Pro uporabnikom ponudil tudi možnost uporabe telefona kot običajnega namiznega računalnika, ki je podobna razširitvi Samsunga DeX, a za delovanje ne potrebuje posebne priklopne postaje. Gre za koncept, ki sta ga pred časom poskušala vpeljati tako Microsoft z Windows Continuumom in Motorola z Atrixom. Koncepti, ki nikoli niso prav zares zaživeli, se danes ob zmogljivostih novih telefonov zdijo resna prihodnost. Svoj novi telefon priključite neposredno na zaslon s kablom in dobili boste pravo pravcato klasično računalniško namizje. Telefon pa vam bo napajal kar zaslon. Izjemno priročno!

Po besedah razvojnikov Huawei so največja prednost prav v ‘hiši’ razviti procesorji, ki so odlična podlaga za izkoriščanje zmožnosti umetne inteligence. Tako je prav procesor Kirin 970 tisti, ki s pomočjo vključene enote NPU omogoča nevronsko obdelavo podatkov. Enota je oblikovana tako, da omogoča delovanje umetne inteligence. To naj bi telefonu omogočalo tako imenovano globoko učenje, ki bo posegalo v mnoge segmente delovanja telefona. Tako naj bi se telefon prilagajal uporabnikovim potrebam in sam skrbel za hitro delovanje v celotnem obdobju uporabe telefona. Prav tu Huawei napoveduje, da Mate 10 s časom ne bo postal počasen kot mnogi Androidi. A to bo pokazal šele čas.

Huawei Mate 10 in Mate 10 Pro sta odličnjaka. Prvi vtisi odlični! Tudi in predvsem zaradi zanimive cenovne strategije. Standardni Mate 10 boste lahko kupili za 699 evrov. Za Mate 10 Pro (128GB+6GB) pa bo treba odšteti 799 evrov. Telefoni bodo pri operaterjih v  novembru.

Dodatne Informacije

Več informacij:
huawei.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Novi LG K71 – prvi zares poceni pametni telefon z digitalnim pisalom