fbpx

Pantelleria: čarobni italijanski otoček, le lučaj od tunizijske obale

Foto: envato

Morda tudi vi prvič slišite zanj, a Pantelleria, ljubek otoček med Sicilijo in Tunizijo, je pravi raj za vse, ki si želijo pobegniti od naglice vsakdana in skrbi. Ta odročni sredozemski otoček je namreč ušel iz radarja turističnih vodičev, prav zato je to poletje pravi čas, da ga obiščete.

Vulkanski otoček ob sredozemski obali, južno od Sicilije je ena izmed italijanskih najjužnejših točk. Prav njegova odročnost pa je poskrbela, da je kljub svoji odlični legi in lepoti ostal dokaj neznan in neobljuden. Prvotno ime otoka je bilo Bent-el-Riah oz. v arabskem prevodu, hči vetra. Prav veter je ena izmed karakteristik otoka, poleg dramatičnih formacij lave in blatnih kopeli. Med odkrivanjem otoka, ki ga zaznamujejo terasasto sajeni nasadi oljk, vinogradov, pa tudi simpatične hišice iz lokalnega vulkanskega kamenja z kupolami, se ustvarite tudi v kateri izmed podvodnih jam, medtem ko pravih plaž tu v resnici ne boste našli. Doslej za Pantellerio še niste slišali? Še zdaleč niste edini. Je pa zato otoček toliko bolj priljubljen med znanimi, med drugim si je svoje gnezdo tu ustvaril tudi sloviti Giorgio Armani.

Kdaj na Pantellerio?

Med junijem in septembrom vas otok pričaka z jasnim nebom in le majhno možnostjo dežja. Zima po drugi strani je bolj vlažna in hladna, za pohodniške avanture pa se priporoča obisk spomladi ali jeseni.

Foto: Unsplash/Ante Hamersmit

Kaj naj si ogledam na Pantellerii?

Izviri termalne vode, blatne kopeli, vrhovi gora s slikovitimi razgledi, ki sežejo vse do Tunizije. Vse to so značilnosti otoka, kjer boste zaman iskali peščene plaže in živahno nočno življenje, našli pa boste mir, nežno božanje vetra in vrsto možnosti za pohodništvo. Vulkansko jezero Lago Specchio di Venere se nahaja na severni obali otoka, ob njem pa se nahaja tudi vrsta naravnih izvirov in blatnih kopeli s temperaturo med 40°C in 50°C.

Blato ima tudi lepotilne lastnosti, zato ga brez zadržkov lahko nanesete na kožo, počakate, da se posuši in ga nato izperete z geotermalno vodo. Čeprav otok ne slovi po najlepših plažah v Sredozemlju, pa je Balata dei Turchi vsekakor vredna vašega obiska. In truda. Po nekaj kilometrov dolgi, netlakovani cesti, se spustite do enega izmed najboljših plavalnih predelov otoka – prekrasne jame s turkizno modrino vode.

Foto: Unsplash/Ante Hamersmit

Cala Tramontana je po drugi strani ena najbolj priljubljenih plavalnih točk na otoku. Gre za majno plavalno jamo, ki je opremljena z lesenim pomolom in se spogleduje z vrsto tradicionalnih kamnitih hišic. Tudi Cala Levante obiskovalce hitro navduši, čeprav se nahaja med vrsto strmih klifov, na vzhodni obali otoka. Arco dell’Elefante je naravni most, ki spominja na slonov rilec, vsekakor pa je vreden obiska, medtem ko boste raziskovali Calo Tramontana in Calo Levante.

Vsekakor velja obiskati tudi Parco Archeologico dei Sesi, arheološko najdišče na sever-zahodnem delu otoka, kjer najdete vrsto ohranjenih megalitskih kamnitih nekropol – sesi. Pantelleria je priljubljena tudi med ljubitelji pohodništva, ki lahko izbirajo med vrsto slikovitih pohodniških poti in vrhovi, na katerih se pogled odpre daleč naokrog, vse do afriške obale. Za vse, ki jih zanima živahno delovanje pod zemljo je primeren Museo Vulcanologico, majhen muzej s fascinantno predstavitvijo vulkanske geologije otoka.

Foto: Unsplash/Paolo Chiabrando

Kako raziskovati Pantellerio?

Najboljši način je, da si izposodite avtomobil, saj so ceste pogosto slabo urejene in težko dostopne. V avgustu se cene najema gibljejo med 50 in 70 evri na dan, preostali del leta pa se spustijo skorajda za polovico. Avtobusi na otoku so dokaj nezanesljivi, vsekakor pa se lahko obrnete tudi na taksije.

Koliko stane letalska karta za Pantellerio?

Iz Benetk lahko z letalsko družbo Volotea na Pantellerio poletite že za 38 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Adelio Zanotti

Covid-19 omejitve na Pantellerii

Za vstop v Italijo potrebujete izpolnjevati pogoj PCT, torej potrebujete bodisi potrdilo o cepljenju, negativni rezultat testa ali potrdilo o prebolelosti. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve na Pantellerii

Hotel Village Suvaki

Prvi štirizvezdični kompleks na otoku nudi prekrasne razglede z balkonov sob, obenem pa se hotel nahaja na fantastični lokaciji, ki je odlično izhodišče za odkrivanje otoka. V sklopu hotela je urejen tudi bazen, v hotelski restavraciji pa vas razvajajo z okusno italijansko kulinariko.

Pantelleria Dream Resort

Le kratek sprehod stran od obale, nekaj kilometrov ven iz glavnega mesta otoka, se nahaja nastanitev s tradicionalnimi kamnitimi hiškami. Nudi kar dva zunanja bazena s panoramskim pogledom in prostorno sončno teraso. Suite so opremljene v arabskem slogu, vsak dan pa vas razvajajo z bogatim samopostrežnim zajtrkom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!