Pari, ki se ujemajo na teh 5 področjih, bodo ostali skupaj za vedno!

Če so vama te stvari skupne, imata prihodnost!

Zadnjič posodobljeno: :

Da bi razmerje trajalo, potrebuje več kot zgolj ljubezen. Največkrat je veliko pomembnejše to, kako dobro se partnerja ujemata.

Če želite ugotoviti, kakšno prihodnost ima v resnici vaše razmerje, preverite, kako se s partnerjem ujemata v določenih osnovnih potrebah – to so potrebe, ki jih je kot najpomembnejše v svoji teoriji opredelil dr. William Glasser. Po njem se vsi rodimo s 5 osnovnimi potrebami – po preživetju, ljubezni, svobodi, zabavi in moči. Te potrebe imamo torej prav vsi, vendar pa so pri vsakomer izražene v drugačni meri. Če vse svoje potrebe seštejemo, dobimo svoj profil izraženosti potreb. Profila partnerjev sta lahko neskladna, povsem skladna ali kjerkoli vmes.

5 področij, kjer je pomembno, ali se potrebe partnerjev ujemajo

1. Preživetje

Partnerja se najbolj ujemata, če imata podobno izraženo potrebo po preživetju. Če je pri enem ta potreba velika, pri drugem pa majhna, je prvi varčevalec, veliko skrbi in dela načrte za prihodnost, drugi pa je zapravljivec, rad tvega in živi za ta trenutek. Bolje je torej, če imata partnerja podobno močno potrebo po preživetju.

2. Ljubezen

Partner z veliko potrebo po ljubezni hrepeni po času, ki ga s partnerjem preživita karseda kakovostno, ljubi intimnost in se izogiba konfliktom. Partner z manjšo potrebo po ljubezni pa ima rad čas zase, se izogiba intimnosti in ne beži pred konflikti. Partnerja se torej najbolj ujemata, če imata (tako kot pri preživetju) podobno močno potrebo po ljubezni.

3. Svoboda

via GIPHY

Partner z veliko potrebo po svobodi je izjemno neodvisen, se ne zmeni za pravila, sploh tista, ki se mu ne zdijo smiselna, in ima rad čas zase. Partner z manjšo potrebo po svobodi je lahko bolj odvisen od drugega, želi upoštevati pravila in ne mara biti sam. Partnerja se spet najbolj ujemata, če imata (tako kot pri preživetju in ljubezni) podobno močno potrebo po svobodi.

4. Zabava

via GIPHY

Partner z veliko potrebo po zabavi ima dober smisel za humor, hitro razmišlja in rad prosti čas posveti rečem, v katerih uživa. Partner z manjšo potrebo po zabavi k življenju pristopa bolj resno. Navadno nima potrebe po zabavi, ustvarjalnih dejavnostih in namenjanju časa za »nekoristne« reči. Tako kot pri preživetju, ljubezni in svobodi se partnerja najbolj ujemata, če imata podobno močno potrebo po zabavi.

5. Moč

via GIPHY

Razen če sta s partnerjem ugotovila, kako biti močna, ne da bi ob tem drug z drugim tekmovala, se najbolje ujameta partnerja z različnima potrebama po moči. Tedaj je eden v središču pozornosti, drugi pa je njegov podporni steber; eden želi voditi, drugi slediti. Eden želi zmagati, drugi pa si prizadeva prvemu pri tem pomagati.

Nekatere kombinacije izraženosti potreb so torej boljše od drugih, a vseeno za nobeno kombinacijo ni mogoče z gotovostjo napovedati, kako se bo obnesla na dolgi rok.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!