fbpx

Peru: potopite se v kulturo in ostanke starodavnih ljudstev v srcu Južne Amerike

Foto: envato

Peru je dežela bogata s kulturo, naravnimi znamenitostmi in zgodovino. Država, ki se je na seznamu popotnikov znašla po zaslugi veličastnega Machu Picchuja, pa nudi še precej več kot ruševine starodavnih mest.

Peru daleč naokrog slovi tudi po svojih naravnih lepotah. Najsi bo to najvišje ležeče jezero Titicaca, po katerem je še mogoča plovba, ali pa eden najglobljih kanjonov na svetu. Peru je dežela amazonskega gozda in Andskih višav. Mavričnih mineralnih odtenkov in magičnih barv pončov. Peru je dom alpak, ki vam bodo med odkrivanjem znamenitosti brez dvoma prirasle k srcu. Je tudi dežela starodavnih ljudstev in njihovih mest v t.i. Sveti dolini, v kontrastu s sodobno južnoameriško prestolnico Limo. Prav raznolikost je tista, ki naredi Peru še bolj razburljiv, raziskovanje dežele pa spremeni v edinstveno popotovanje.

Kdaj v Peru?

Predlagamo, da Peru obiščete v času sušne sezone, torej med majem in oktobrom. Noči so takrat hladne, dnevi pa sončni in suhi. Suha sezona je kot nalašč za trekinge, zaradi poplave turistov, pa velja rezervirati vnaprej.

Foto: Unsplash/Bene Ostower

Kaj naj si ogledam v Peruju?

Bilo bi škoda, če seznama ne bi začeli pri Machu Picchu, ki se nahaja 300 m nad reko Urubamba. To veličastno mesto Inkov velja za največjo znamenitost Peruja, ki vsako leto privablja trume turistov. Ob obisku tega starodavnega mesteca se vam odpre prekrasen pogled na džunglo in okoliške vrhove, v hipu pa vam postane jasno, zakaj so Inki prav ta prostor izbrali za gradnjo mesta. Pravo doživetje je že sama pot do ruševin.

Nanj boste naleteli med trekingom po sloviti Inca Trail, lahko pa se do znamenitosti zapeljete z avtobusom ali vlakom. Vsekakor je potrebno Machu Picchu obiskati v družbi vodnika, v park pa je mogoče vstopiti le ob določenem času. Še nekaj o Inca Trail, gre za štiridneven treking, ki ga številni naslavljajo kot vrhunec potovanja v Peruju. Prav trekingi so odličen način za raziskovanje dežele, eden najbolj znanih je Vinicunca Rainbow mountain, poln mavričnih barv mineralov.

Foto: envato

Tako kot je mogočen Machu Picchu, tako vas bo prevzel tudi Cañon del Colca, ki je dvakrat globlji od Grand Canyona v ZDA. V globino pade tudi do 3.400 metrov in je posledica delovanja dveh vulkanov. Dih jemajoča je tudi Sveta dolina oz. Sacred Valley, v kateri je mogoče občudovati številne ruševine Inkovskih naselbin in okušati lokalno kulturo. Do doline pridete po uri vožnje iz Cusca, ljubkega mestega, ki je na seznamu Unesco svetovne dediščine. Raziskujte mestece polno kolonialnih stavb, ki so zrasle na ruševinah Inkovskih mest.

Foto: envato

Prava paša za oči je tudi najvišje plovno jezero Titicaca, ki ga obdajajo tradicionalne perujske vasice. Nahaja se 3.820 metrov nad morjem, po njem pa se lahko zapeljete s čolnom in opazujete okoliško naravo ter otoke. Ljubitelji narave se odpravite tudi v amazonski pragozd, saj perujski predel, velja za najbolj raznolikega. V njem prebiva več kot tisoč vrst ptic in nekaj približno dvesto vrst sesalcev. Tudi prestolnica Lima je vredna postanka, z bogato kulturo Inkov, ki se meša s sodobnim urbanim utripom.

Foto: Unsplash/Sekwang Chia

Kako raziskovati Peru?

Najbolj avtentično je raziskovati državo s pomočjo minibusov in kombijev, ki so del javnega transporta. Za daljše poti izberite avtobuse, eni takšnih so avtobusi podjetja PeruHop. Ti vam omogočajo, da med potjo avtobus zapustite in se pridružite naslednjemu, medtem pa si ogledate nekaj znamenitosti. Dobra izbira so tudi vlaki, le poti so omejene, nudijo pa čudovite poglede na pokrajino. V mestih vam bodo v pomoč taksiji, če pa ste na tesnem s časom izberite rent-a-car, čeprav je daleč od ugodnega.

Koliko stane letalska karta za Peru?

Iz Benetk do Lime boste odšteli približno 400 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Sofia Guaico

Covid-19 omejitve v Peruju

Za potovanje v Peru potrebujete negativen izvid PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Mlajši od 12 let, testa ne potrebujejo. Če ste polno cepljeni, test ni potreben. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Limi

Belma Boutique Bed and Breakfast

V okrožju Miraflores se nahaja Belma Boutique Bed and Breakfast, ki goste ob jutrih razvaja z a la carte zajtrkom. Večina plaž je od hotela oddaljenih le nekaj sto metrov, vse sobe pa so opremljene s televizorjem in pisalno mizo. Gostje se lahko sproščajo tudi na hotelski terasi. Letališče Jorge Chavez International je oddaljeno 15 kilometrov.

Residencial Miraflores B&B

S sončno teraso in čudovitimi pogledi na mestne ulice se lahko pohvali Residencial Miraflores B&B, ki nudi brezplačna parkirna mesta. Vse sobe so opremljene s televizorjem in klimatsko napravo. Gostom omogočajo brezplačno izposojo koles za raziskovanje mesta.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!