fbpx

Podjetje Boston Dynamics predstavilo fizičnega delavca prihodnosti – projekt Atlas

Foto: Boston Dynamics

Boston Dynamics, priznano podjetje za robotiko, s svojimi naprednimi robotskimi sistemi povzroča valove v industriji. Podjetje, ki ga je leta 1992 ustanovila skupina profesorjev MIT, je že več kot dve desetletji v ospredju razvoja najsodobnejše robotske tehnologije. Tokrat so nas presenetili z demostracijo fizičnega delavca prihodnosti. Lahko si le predstavlamo kako bo izgledala proizvodnja čez 10 do 20 let. Na gradbiščih pa ne bodo več migranti - temveč roboti.

Ena najbolj opaznih kreacij podjetja Boston Dynamics je humanoidni robot Atlas. Atlas, ki je visok 1,8 metra (5 čevljev 9 palcev) in tehta 150 kg (330 funtov), je humanoidni robot, ki lahko hodi po dveh nogah, se premika po težkem terenu in celo izvaja akrobatske gibe, kot je premet nazaj. Robota poganja kombinacija električnih motorjev, hidravlike in senzorjev, kar mu omogoča premikanje z izjemno okretnostjo in natančnostjo.

Druga omembe vredna stvaritev podjetja je Spot, štirinožni robot, ki se uporablja v različnih panogah, vključno z gradbeništvom, nafto in plinom ter odzivom na nujne primere. Spot, ki tehta približno 75 kg (165 funtov), lahko krmari po neravnem terenu, pleza po stopnicah in celo odpira vrata. Robot je opremljen z različnimi senzorji in kamerami, ki mu omogočajo, da načrtuje svoje okolje in se izogiba oviram.

Toda podjetje Boston Dynamics ne ustvarja le robotov zaradi samega sebe. Podjetje se ukvarja tudi z razvojem robotskih tehnologij, ki jih je mogoče uporabiti za reševanje problemov v resničnem svetu. Po navedbah podjetja je razvilo robote, ki jih je mogoče uporabiti v akcijah iskanja in reševanja, ter robote, ki jih je mogoče uporabiti za pregledovanje in vzdrževanje kritične infrastrukture, kot so mostovi in elektrarne.

Vendar se je Boston Dynamics soočil tudi z nekaterimi izzivi v peteklosti. Tako je leta 2013 je podjetje prevzel Google, leta 2017 pa ga slednji je prodal japonskemu konglomeratu SoftBank. Sprememba lastništva je povzročila nekaj negotovosti med zaposlenimi in nekateri ključni kadri so zapustili podjetje. Kljub tem izzivom Boston Dynamics še naprej premika meje tega, kar je mogoče z robotiko, in ima poslanstvo izdelati robote, ki lahko delajo skupaj z ljudmi.

Kar zadeva številke, je leta 2020 Boston Dynamics objavil, da je prodal več kot 400 enot robota Spot, predvsem v gradbeništvu ter naftni in plinski industriji, in podjetje sodeluje s številnimi partnerji pri razvoju novih aplikacij za svoje roboti. Poleg tega je podjetje prejelo več kot 150 patentov za svojo tehnologijo in ima ekipo več kot 400 zaposlenih.

Boston Dynamics še naprej navdušuje s svojo vrhunsko robotsko tehnologijo in njegovi roboti so pritegnili domišljijo ljudi po vsem svetu. S hitrim napredkom tehnologije lahko pričakujemo, da bomo v prihodnjih letih pričakovali veliko več razburljivih dogodkov podjetja. Kot je dejal izvršni direktor podjetja Robert Playter, “smo na pragu nove dobe robotov na svetu in Boston Dynamics je v ospredju te spremembe.”

Dodatne Informacije

bostondynamics.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.