Popolna urbanost vietnamskih mest: Hiše za drevesa

Kot odgovor na skoraj popolno urbanizacijo vietnamskih mest so Vo Trong Nghia arhitekti zasnovali sosesko zgradb, ki so jih zaradi ozelenjenih streh poimenovali kar "hiše za drevesa".

V okolju, v katerem je zgolj 0,25% površine namenjene rasti zelenja, je cilj novozgrajene soseske povezovanje njenih prebivalcev z naravo. Soseska, ki so jo zasnovali Vo Trong Nghia arhitekti se nahaja na koncu slepe ulice in je dostopna zgolj peš.Že delovno ime, ˝hiše za drevesa˝, nakaže koncept oblikovanja, pri katerem gre za pet ločenih kubusov v obliki cvetličnih loncev, ki so pozicionirani okoli skupnega dvorišča.  Kombinacija lesenih fasad kubusov in ozelenjenih streh sosesko na pogled dela resnično zelo naravno in prijetno za bivanje.

Pogled skozi krošnje v nebo
Pogled skozi krošnje v nebo

Bolj javni prostori, kot so kuhinje, jedilnice in dnevne sobe se nahajajo v pritličju, nadstropja pa so rezervirana za spalnice in kopalnice. Meja med zunanjim in notranjim prostorom je kar se da zabrisana s pomočjo velikih steklenih oken in vrat, ki omogočajo dovolj prezračevanja in veliko svetlost prostorov. Strehe so ravne in prekrite z debelo plastjo zemlje, ki omogoča rast večjih dreves. Stroške gradnje so arhitekti kolikor je bilo mogoče znižali s pomočjo uporabe naravnih in lokalno dostopnih materialov.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To moraš poskusiti: 8 fengšuj trikov, da svoj dom napolniš s srečo in bogastvom!