fbpx

Poslušanje je pomembna veščina za ohranjanje dobrih odnosov

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ste ranljivi in ​​odprti z ljudmi ter jasno izražate svoja čustva? Je vaše čustveno življenje v kaosu in ne morete ohraniti stabilnega odnosa?

Najpomembnejša veščina za ohranjanje odnosov je poslušanje. Morda se znate zelo dobro izražati, vendar niste pripravljeni potrpežljivo in pozorno poslušati, ko se nekdo drug poskuša izraziti.

To so orodja, ki vam bodo pomagala postati boljši poslušalec:

Bodite pozorni

Ali znate poslušati, ko ste raztreseni? Verjetno le površno – ne morete se uglasiti in posvetiti vse svoje pozornosti, ko razmišljate o čem drugem, ali pa se ne počutite dobro. Zato si morata v razmerju vzeti poseben čas, ki ga bosta namenila kakovostnemu poslušanju. Za ta čas se lahko dogovorite vnaprej, vendar bo veliko drugih trenutkov, ko vas bo partner potreboval, da mu prisluhnete, čeprav za to niste razpoloženi.

via GIPHY

Če želite postati boljši poslušalec, vlagajte v poslušanje, kar pomeni trud, energijo, pozornost. Ko vaš partner potrebuje vašo pozornost, mu jo namenite. Če ne gre v istem trenutku, potem najprej dokončaj tisto, kar imate, potem pa se osredotočite na partnerja. Brez telefona, brez televizije, brez stranskih motenj – globoko dihajte in se osredotočite, kot da imate na voljo ves čas tega sveta.

Potrpežljivost

Ne prekinjajte partnerja, medtem ko govori. Aktivno poslušajte, kar pomeni brez sklepanja, brez obsojanja in vmešavanja – potrpežljivo. Potrpežljivost je najpomembnejša veščina med najpomembnejšimi veščinami.

Ko si vzamete čas in poslušate svojega partnerja, mu dajte dovoljenje, da se v celoti izrazi v dinamiki, ki mu ustreza. Včasih ljudje potrebujejo določen čas, da ujamejo misel, povežejo, kar čutijo in kar želijo izraziti, včasih iščejo prave besede in govorijo počasi.

via GIPHY

Še posebej pomembno je, da ne prekinjate partnerjeve predstavitve, ko imata težaven pogovor o občutljivi temi. Naravno je, da želite pomagati in svetovati, ko vidite, da je drugi osebi težko, vendar se zadržite, svoja vprašanja boste postavljali pozneje in svetovali, če druga oseba želi vedeti, kaj si mislite o tem. Občasno prikimajte z glavo in poglejte partnerja, ko govori, da potrdite, da ste prisotni in poslušate.

Opazovanje

Medtem ko druga oseba govori, bodite pozorni na njeno mimiko, kretnje in držo telesa. Velik del komunikacije poteka na neverbalni ravni, zato opazujte in vsrkajte čim več informacij o tem, kako se počuti vaš partner. Poleg tega, da vam bo dalo dober vpogled, bo to poglobilo vajino bližino.

via GIPHY

Na kratko ponovite, kar je rekel vaš partner

Ko partner neha govoriti, na kratko ponovite, kar je povedal. To preprosto dejanje bo drugi osebi pokazalo, da ste jo poslušali, služilo pa bo tudi za potrditev, ali ste pravilno razumeli povedano. Če ste nekaj povedali narobe, boste v tem koraku odpravili nesporazume. Če niste prepričani, da ste razumeli, postavljajte vprašanja, ki bodo bolje razjasnila, kaj je hotel partner povedati.

Ponudite podporo, vendar ne z nasveti in mnenjem

To je zelo pomembno – vprašajte partnerja, kaj želi, da naredite, kaj potrebuje od vas. Včasih je treba sogovornika pozorno poslušati, da lahko sliši samega sebe in se na koncu olajša in pozna odgovore, ki jih je iskal. Včasih potrebuje vaše mnenje in nasvet. Naj se vaš partner odloči, kaj potrebuje, tudi ko ste prepričani, da imate preprosto rešitev in jo mora le sprejeti. To je del spoštovanja individualnosti in svobode druge osebe.

via GIPHY

Največje darilo, ki ga lahko nekomu ponudite, je vaša prisotnost, ki se odraža v vaši popolni pozornosti. To je energija, ki jo vložite v odnos in druga oseba to močno čuti. Pravo poslušanje in globoko razumevanje s polno pozornostjo gradita trajno bližino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!