Potrebujete le minutko, da preberete to zgodbo, ki vam bo spremenila življenje

Le minutko, da vas bo navdihnila in spodbudila, da spremenite svoje razmišljanje.

Dva hudo bolna moška sta si delila bolniško sobo. Enemu je bilo vsak dan dovoljeno, da se za eno uro nekoliko dvigne na postelji. Njegova postelja je bila poleg okna. Drugi moški je moral ves čas ležati v postelji na hrbtu.

Vsak dan sta se veliko pogovarjala. O življenju, družini, otroštvu, službi … Vsako popoldne, ko se je moški ob oknu lahko usedel na postelji, je opisoval drugemu, kaj vse se vidi skozi okno. Moški, ki je bil ves čas obsojen na mirovanje, je živel za tisto uro v dnevu, ko se je njegov svet razširil in oživel v barvitih slikah zunanjega sveta. Odstiral se mu je svet, ki ga je podoživljal zgolj skozi besede njegovega sotrpina. Skozi okno se je videl park s čudovitim jezerom. V jezeru so plavali labodi, medtem ko so se otroci igrali ob vodi. Zaljubljenci so se držali za roke. Rože v parku so bile čudovite in v daljavi se je videl obris mesta.

Medtem ko je moški, ki je imel posteljo pri oknu, dogajanje podrobno opisoval drugemu, ki je ležal, je slednji venomer zaprl oči in si doživeto predstavljal te prizore. Nekega poletnega večera je moški pri oknu opisoval parado, ki je ravno šla mimo. Drugi moški ni slišal dogajanja, a ga je dojel skozi njegove oči.

In tako so minevali dnevi in meseci. Moški, ki je moral ležati, je postal ljubosumen na moškega ob oknu. Želel si je, da bi tudi on imel posteljo ob oknu, da bi lahko videl vse te lepote, o katerih je slišal. V svoji obupni želji se je odločil zastrupiti moškega ob oknu.

Nekega jutra je medicinska sestra našla telo, v katerem ni bilo več življenja. Moški, ki je ležal ob oknu, je umrl.

Takoj, ko je bilo možno, je drugi moški vprašal, če lahko njegovo posteljo premestijo k oknu. Medicinska sestra je njegovi prošnji z veseljem ustregla in ga pustila samega. Počasi in z velikim naporom je vstal in pogledal skozi okno. A videl je samo zid, ničesar drugega.

Vprašal je medicinsko sestro, zakaj je drugi moški opisoval tako čudovite prizore. Odgovorila mu je, da je bil moški slep in da ni videl niti zidu. “Morda vas je želel le osrečiti in vam polepšati dan,” je še dodala.

Nauk zgodbe

Nekaj najlepšega je, ko lahko osrečite druge, ne glede na to v kakšni situaciji ste. Ko delite žalost, se ta razpolovi, ko pa delite srečo, se ta podvoji. Če se želite počutiti bogate, preštejte vse stvari, ki jih imate in jih denar ne more kupiti. Ne bodite ljubosumni na druge ljudi, ampak delajte na sebi. Delite srečo in osrečite nekoga. V nasprotnem primeru se boste pred steno znašli razočarani in sami.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Drago srce, žal mi je, ker nisem dobro skrbel zate