To je PRAVI razlog, da je božič 25. decembra!

Razlog, zakaj praznujemo božič 25. decembra, nam je verjetno vsem znan – takrat se spominjamo rojstva Jezusa. A verjetno niste vedeli, da ta datum v resnici nima veliko skupnega z Jezusovim prihodom na svet. Ste pripravljeni, da spoznate popolnoma drugačno resnico o tem najbolj veselem prazniku v letu?

Večina kristjanov si danes božiča verjetno ne more predstavljati na kak drug dan kot na 25. december, a ni bilo vedno tako. V resnici se v prvih treh stoletjih obstoja krščanstva rojstvo Jezusa Kristusa sploh ni praznovalo. Najpomembnejša praznika sta bila takrat 6. januar, in sicer razodetje, ki je slavilo prihod treh kraljev ob Jezusovem rojstvu, in velika noč, ko so praznovali Jezusovo vstajenje. Prva uradna omemba 25. decembra kot dne, ko se slavi Jezusovo rojstvo, se pojavlja v zgodnjem rimskem koledarju, in sicer leta 336.

25. december je kot dan Jezusovega rojstva omenjen šele leta 336.
25. december je kot dan Jezusovega rojstva omenjen šele leta 336.

Se je Jezus resnično rodil 25. decembra?

Zgodovinarji opozarjajo, da najbrž ne. Biblija prav tako ne navaja točnega datuma, zgodba o rojstvu pa ima nekaj protislovij. Na primer prisotnost pastirjev in njihovih ovc naj bi kazala na to, da bi se moral Jezus načeloma roditi spomladi. Ko so torej cerkveni uradniki konec 3. stoletja 25. december določili za praznik Jezusovega rojstva, so najbrž želeli, da bi se datum ujemal z obstoječimi poganskimi festivali v čast Saturnu (rimskemu bogu kmetijstva) in Mitri (perzijskemu bogu svetlobe). Tako je bilo rimske pogane lažje prepričati, da sprejmejo krščanstvo kot uradno religijo cesarstva.

Praznovanje božiča se je v naslednjih letih razširilo po svetu, številni kristjani pa imajo veliko noč še vedno za večji praznik.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Skoraj vse nadpovprečno inteligentne ženske imajo eno precej grdo navado!