fbpx

Jólabókaflóð: islandska božična tradicija, ki bi jo morali letos poskusiti vsi

Eno zanimivo dejstvo o Islandiji: večina populacije verjame, da so nevidni škratki in trolčki resnični. Še eno dejstvo: na Islandiji ni McDonaldsa. In še zadnje: obstaja božična islandska tradicija, imenovana Jólabókaflóð, in letos bi jo morali poskusiti prav vsi!

Jólabókaflóð bi lahko grobo prevedli v “božična poplava knjig”. To je tradicija, ko domačini na božični večer odvijejo darila in začnejo še v tistem trenutku prebirati knjige, ki so jim jih drugi podarili za božič. Ob tem po navadi pijejo vročo čokolado ali jólabland (mešanica Fante in Guinessa).

Letos za božič podarite knjigo.
Letos za božič podarite knjigo.

Islandci radi prebirajo knjige in o tem tudi govorijo. To pomeni, da svojim najdražjim podarijo nekaj najlepšega: prijeten pogovor na božični večer. Prebiranje knjig bi lahko sicer poimenovali kar otoški ‘nacionalni šport’, saj vsak Islandec na leto prebere vsaj 8 knjig in glede na BBC Magazine eden izmed desetih Islandcev objavi svojo knjigo.

Letos si torej podarite vsaj nekaj časa, pogovarjajte se in družite. Odložite telefone in pozabite na družbena omrežja. 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!