Če sodite med tiste gospodinje, ki meso odmrzujejo kar na kuhinjskem pultu pri sobni temperaturi, je čas, da to nevarno navado opustite, če ne želite škodovati zdravju. Kako pravilno odmrzniti meso?
Če meso odrmzujete tako, kot smo opisali zgoraj, imamo slabo novico za vas – to ni pravilen način za odmrzovanje mesa in naj bi bilo nekaj najslabšega, kar lahko naredite za svoje zdravje, pravijo strokovnjaki.
Meso, ki počiva na sobni temperaturi, naj bi bilo dovzetno za bakterije, ki se naprej prenesejo na vaše roke, nato še kuhinjske krpe in posodo, kar domnevno lahko povzroči bolezni.
Če meso odmrzujete v mikrovalovni pečici, pa naj bi se bakterije množile veliko hitreje zaradi ugodnih temperaturnih razmer, hkrati pa se bo uničila struktura mesa, ker se led ne tali enakomerno, kar zna posledično vplivati tudi na okus.
KAJ NAREDITI? Najbolje je, da zvečer, preden se začne nov dan, premestite meso iz zamrzovalnika v hladilnik. Tako je meso naslednji dan pripravljeno za kuho.
Obstaja tudi hitrejša metoda odmrzovanja. Meso položite v plastično vrečko, jo dobro zavežete in jo postavite v posodo z mrzlo vodo. Pomembno je, da meso ni v neposrednem stiku z vodo.
Morda niste vedeli, ampak naj vam ne bi bilo treba odmrzovati mesa, če ste kdaj v stiski s časom. Dovolj naj bi bilo, da ga začinite in premestite v pečico ali ga skuhate. Od pravilnega postopka odmrzovanja se razlikuje le v tem, da bo termična obdelava trajala dlje časa. Takšna metoda odmrzovanja je najboljša, če pripravljate jedi, ki se dolgo kuhajo, kot je na primer golaž.
A naj to ne postane vaša navada! Zdravje je na prvem mestu!