fbpx

Pravilo 50-30-20 pomaga varčevati in organizirati osebne finance

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Dandanes je vse težje uskladiti življenjske stroške in hkrati vsaj majhen znesek nameniti varčevanju za prihodnost. Organizacija družinskega proračuna je pogosto nehvaležna naloga in hitro se lahko začnemo obremenjevati z vsakim posameznim centom. Ko se boste navadili izračunavati in prerazporejati osebne dohodke po tem pravilu, finance ne bodo več uganka. Pravilo 50-30-20 je idealno za vse, ki ne želijo razmišljati o vsakem centu. Omogoča vam namreč, da s svojimi prihodki pokrijete trenutne potrebe in cilje, ter da vam hkrati še vedno ostane dovolj, da lahko uživate v življenju.

Načrtovanje gospodinjskega proračuna je zaželeno na več načinov in pravilo 50-30-20 dokazuje, da ni težko. Če želite poenostaviti postopek izračuna gospodinjskega proračuna, je ta izračun lahko odlična izbira za vas. Vključuje samo tri preproste korake, ki vam bodo pomagali določiti prednostne mesečne finančne obveznosti, hkrati pa vam bodo zagotovili finančno stabilnost. Pravilo 50-30-20 je celovito, to pomeni, da zajema vse stroške.

Kaj je pravilo 50-30-20?

V najpreprostejši obliki pravilo 50-30-20 deli naš dohodek v tri kategorije:

  • 50 % naše obveznosti, tj. fiksni stroški
  • 30% naših želja in prostočasnih aktivnosti
  • 20% prihrankov ali naložb

Pod fiksne stroške ne pozabite izračunati najemnine ali kredita, režijskih stroškov, mobilne tarife, stroškov prevoza, stroškov zavarovanja in nakupovanja živil. Pri 1000 evrih dohodka naj bi za fiksne stroške porabili polovico. Če pa skupni znesek znaša več kot 50 odstotkov vašega razpoložljivega mesečnega dohodka, bi morali zmanjšati fiksne stroške in ugotoviti, pri čem lahko prihranite.

Pri željah in prostem času naštejte stroške, ki jih namenjate za članarino v športnih klubih ali gledališču, za rojstne dneve, izlete, kino ali vstopnice za muzeje itd. Ti naj ne presegajo več kot 30 odstotkov vašega mesečnega proračuna. Če tudi ta del stroškov presega načrtovani odstotek, zmanjšajte stroške.

Zadnji del dohodka v višini 20 odstotkov, dajte na stran in ga položite na varčevalni račun ali vložite. Da bi bili pri tem redni, bi bilo najbolje odpreti trajni račun.

Prvi korak je najpomembnejši – poskušajte stroške spraviti v »okvirje«, ki jih predpisuje pravilo 50-30-20.
Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Zakaj je pravilo 50-30-20 tako dobro?

S tem načrtom so vaše finance enostavne in preproste za sledenje. Prvi razlog za takšno organizacijo financ je njena preprostost, kot drugo pomaga izračunati in razporediti dobesedno vsak evro proračuna, tretji razlog, a nikakor manj pomemben, je, da takšen pristop do osebnih financ in denarja, ki ga imate na razpolago vsak mesec, lahko pomaga privarčevati več, kot vam je uspelo prihraniti prej. Sicer pa je prednost takšnega pristopa k gospodinjskemu proračunu in tudi v tem, da boste lažje rešili nakopičene finančne obveznosti in poplačali morebitne dolgove.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!