Premiera: Biografska drama Batler

Batler (The Butler, ZDA, 2013)

Biografska drama oskarjevega nominiranca Leeja Danielsa opisuje pestro politično dogajanje v Združenih državah Amerike dvajsetega stoletja. V ospredju zgodbe je izmišljen lik batlerja Cecila Gainesa, ki v obdobju med letoma 1957 in 1986 v Beli hiši služi osmim predsednikom.

Pomembne Informacije
Kdaj?

Kje?

Kolosej in Cineplexx

Organizator

Kolosej in Cineplexx

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

4,25 € - 4,95 €

Navdih za celovečerec gre pripisati članku o batlerju Eugeneu Allenu, ki ga je v časopisu Washington Post leta 2008 objavil Wil Haygood, “A Butler Well Served by This Election”.

Leto 1926. Mladi Cecil z željo po boljšem življenju pobegne z izoliranega juga. Na težavnem popotovanju pridobi dragocene izkušnje, zaradi katerih se mu ponudi življenjska priložnost – služba batlerja v Beli hiši. Tam je priča dogajanju v ovalni pisarni, tudi v zvezi z gibanjem za civilne pravice. V njegovem domačem okolju ljubeča žena Gloria udobno skrbi za njuna sinova. Toda predanost “prvi družini” sproži nesoglasja v Cecilovi družini, odtujenost in nestrinjanje z drugače mislečim sinom.

Film skozi oči družine Gaines prikazuje spremembe v ameriški politiki in odnosih med rasami: od atentata na Johna F. Kennedyja in Martina Lutherja Kinga ter gibanj aktivistov, ki so se borili za svobodo, črnih panterjev do vojne v Vietnamu in afere Watergate. Cecil izkusi posledice teh dogodkov, kot uslužbenec in tudi kot družinski človek. Zgodbo o vztrajnosti posameznika, razvoju naroda in moči družine uresničuje izjemna igralska zasedba.

Biografska drama Batler, ko lahko samo en tihi glas sproži revolucijo, v naše kinematografe prihaja 20. februarja.

Dodatne Informacije

Biografska drama Batler
(The Butler, ZDA, 2013)
Režija: Lee Daniels. Igrajo: Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III, John P. Fertitta, Oprah Winfrey, John Cusack, Lenny Kravitz, Cuba Gooding Jr., Robin Williams, James Marsden, Jane Fonda, Alan Rickman, David Oyelowo, Liev Schreiber, Terrence Howard, Elijah Kelley, Minka Kelly.

20. 2., Kolosej & cineplexx

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Letni Kinodvor na Kongresnem trgu 2020: v znamenju pomembnih zgodovinskih obletnic