Medtem ko ste se med prazniki najverjetnje s hrano (preveč) crkljali, zdaj pomagajte svojemu sistemu, da zaužije čimveč naravnih detoks živil.
Ste v teh dneh pretiravali z nezdravo hrano? Preprosta zdrava hrana, takšna, ki vsebuje čimveč vlaknin in čimmanj sladkorja, konzervansov in nezdravih maščob, vam bo pomagala, da v telesu ponovno vzpostavite ravnovesje. Pa si poglejmo, na kaj prisegajo strokovnjaki.
Banane
![Banane](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/eiliv-sonas-aceron-k9x5ygle-na-unsplash-660x440.jpg)
Banane vsebujejo kalij, kar pomeni, da lahko uravnovesijo učinke natrija in zmanjšajo zadrževanje vode. Polne so tudi odpornega škroba, s čimer naj bi pomagale pri hranjenju zdravih bakterij v črevesju.
Šparglji
![Šparglji](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/christine-siracusa-1xgkxpcom5s-unsplash-660x496.jpg)
Šparglji veljajo za naravni diuretik, zato lahko pomagajo pri lajšanju napihnjenosti in drugih neprijetnosti. Študija, objavljena v Journla of Food Science pa je celo pokazala, da naj bi šparglji zaradi aminokislin in mineralov pomagali pri lajšanju alkoholnega mačka.
Avokado
![Avokado](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/kelly-sikkema-zlc9ytifznk-unsplash-660x440.jpg)
Avokado vsebuje dvoje olj, linalol in geranil acetat, ki naj bi dokazano pozitivno vplivala na sindrom razdražljivega črevesja in na druge prebavne motnje. V študiji, objavljeni v Journal of Agricultural and Food Chemistry, so raziskovalci podgane s poškodbami jeter hranili z 22 različnimi vrstami sadja, avokado pa je bil pri obnavljanju delovanja jeter najkoristnejši.
Kurkuma
![Kurkuma](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/taylor-kiser-1yhsmc1iywe-unsplash-660x990.jpg)
Kurkumin, sestavina indijske začimbe, naj bi zmanjševala možnost zamašitve žolčevoda in brazgotinjenja jeter. To pa zaradi tega, ker naj bi posegala v kemijske reakcije, do katerih pride pri vnetnih procesih (Journal Gut).
Lupine citrusov
![Lupine citrusov](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/erol-ahmed-e6qnwtp5gbk-unsplash-660x440.jpg)
Lupina limone, limete in drugih citrusov vsebuje antioksidant d-limonen, za katerega je bilo dokazano, da naj bi pomagal pri stilmulaciji jetrnih encimov (Svetovna zdravstvena organizacija).
Kivi
![Kivi](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/lesly-juarez-1rafrfyrszw-unsplash-660x440.jpg)
Kivi je eno redkih živil, ki ima v sebi vlaknine in maščobne kisline omega-3. Zaradi tega naj bi pomagal okrepiti naš prebavni sistem, hkrati pa naj bi pomagal pri zmanjševanju vnetij.
Dijonska gorčica
![Dijonska gorčica](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/shutterstock_146779064-660x458.jpg)
Čajna žlička dijonske gorčice naj bi imela 5 kalorij, hkrati pa naj bi, po besedah angleških raziskovalcev, za nekaj ur spodbudila metabolizem za kar 25 odstotkov. Prepričajte se le, da jeste čisto gorčico in ne sladkane ali pa z dodatkom medu.
Beli čaj
![Beli čaj](https://e7852c3a.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/11/shutterstock_291613010-660x441.jpg)
Študija, objavljena v Journal of Nutrition & Metabolism je pokazala, da naj bi beli čaj spodbudil razgradnjo maščob v telesu, hkrati pa naj bi blokiral nastanek novih maščobnih celic.