Preveč nezdrave hrane? To so živila, ki ti bodo pomagala pri detoksu

Medtem ko ste se med prazniki najverjetnje s hrano (preveč) crkljali, zdaj pomagajte svojemu sistemu, da zaužije čimveč naravnih detoks živil.

Ste v teh dneh pretiravali z nezdravo hrano? Preprosta zdrava hrana, takšna, ki vsebuje čimveč vlaknin in čimmanj sladkorja, konzervansov in nezdravih maščob, vam bo pomagala, da v telesu ponovno vzpostavite ravnovesje. Pa si poglejmo, na kaj prisegajo strokovnjaki.

Banane

Banane
Banane

Banane vsebujejo kalij, kar pomeni, da lahko uravnovesijo učinke natrija in zmanjšajo zadrževanje vode. Polne so tudi odpornega škroba, s čimer naj bi pomagale pri hranjenju zdravih bakterij v črevesju.

Šparglji

Šparglji
Šparglji

Šparglji veljajo za naravni diuretik, zato lahko pomagajo pri lajšanju napihnjenosti in drugih neprijetnosti. Študija, objavljena v Journla of Food Science pa je celo pokazala, da naj bi šparglji zaradi aminokislin in mineralov pomagali pri lajšanju alkoholnega mačka.

Avokado

Avokado
Avokado

Avokado vsebuje dvoje olj, linalol in geranil acetat, ki naj bi dokazano pozitivno vplivala na sindrom razdražljivega črevesja in na druge prebavne motnje. V študiji, objavljeni v Journal of Agricultural and Food Chemistry, so raziskovalci podgane s poškodbami jeter hranili z 22 različnimi vrstami sadja, avokado pa je bil pri obnavljanju delovanja jeter najkoristnejši.

Kurkuma

Kurkuma
Kurkuma

Kurkumin, sestavina indijske začimbe, naj bi zmanjševala možnost zamašitve žolčevoda in brazgotinjenja jeter. To pa zaradi tega, ker naj bi posegala v kemijske reakcije, do katerih pride pri vnetnih procesih (Journal Gut).

Lupine citrusov

Lupine citrusov
Lupine citrusov

Lupina limone, limete in drugih citrusov vsebuje antioksidant d-limonen, za katerega je bilo dokazano, da naj bi pomagal pri stilmulaciji jetrnih encimov (Svetovna zdravstvena organizacija).

Kivi

Kivi
Kivi

Kivi je eno redkih živil, ki ima v sebi vlaknine in maščobne kisline omega-3. Zaradi tega naj bi pomagal okrepiti naš prebavni sistem, hkrati pa naj bi pomagal pri zmanjševanju vnetij.

Dijonska gorčica

Dijonska gorčica
Dijonska gorčica

Čajna žlička dijonske gorčice naj bi imela 5 kalorij, hkrati pa naj bi, po besedah angleških raziskovalcev, za nekaj ur spodbudila metabolizem za kar 25 odstotkov. Prepričajte se le, da jeste čisto gorčico in ne sladkane ali pa z dodatkom medu.

Beli čaj

Beli čaj
Beli čaj

Študija, objavljena v Journal of Nutrition & Metabolism je pokazala, da naj bi beli čaj spodbudil razgradnjo maščob v telesu, hkrati pa naj bi blokiral nastanek novih maščobnih celic.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je popoln parfum za pomlad zate glede na tvoje astrološko znamenje!