fbpx

Preveč zrela banana – revolucionarno zdravilo, ki preprečuje nastanek raka

V našem silnem lovu na popolnosti si velikokrat škodimo. Stremljenje po perfekcionizmu poteka ne samo na področju človekovega videza, pač pa tudi vsega ostalega. Če bi primerjali prodajne police sadja in zelenjave danes in petdeset let nazaj, bi bila razlika očitna. Popolne barve in oblike, skratka popolna forma, a ničeva vsebina. Pa veste, da banana s črnimi pegami, torej rahlo prezrela in ''grda'', izloča TNF (Tumor Necrosis Factor), snov, ki uničuje tumorne celice?

EU je sprejela že nešteta stroga pravila o videzu, teži, velikosti in drugih lastnostih različnega sadja in zelenjave. Med njimi so tudi banane in njihova ukrivljenost. A tokrat se ne bomo osredotočali na regulative, pač pa na njene pege, tiste črne, ”odvratne”, ki se jih večina izogiba kot kuge.

Banana v ''najboljših letih'', na vrhuncu svoje moči in idealna za použitje.
Banana v ”najboljših letih”, na vrhuncu svoje moči in idealna za použitje.

Če bi radi ob naslednjem nakupu sprejeli zrelo odločitev (takšno, kot so jo naše prababice že 100 let nazaj), potem se odločite za malce prezrelo banano, ne tisto rumeno, popolnega videza. Danes, ko vsak letni čas dobimo vsak sadež, velikokrat resda podvomimo v dejstvo, da je to sadje zorelo po naravni poti. A dvomi so dvorezen meč, sploh, če so nam servirani. Pri bananah npr. je zorenje ”zunaj” drevesa, na poti, del naravnega procesa in ni stvar forsiranja.

Zeleno, ki te ljubim zeleno. A še bolj pikčasto rumeno.
Zeleno, ki te ljubim zeleno. A še bolj pikčasto rumeno.

Banane tako ne smejo dozoreti v krošnji, saj bi izgubile okus in postale mokaste. Če torej želimo, da je iz te moke kaj dobrih banan, potem jih je treba potrgati še zelene, zorenje pa dokončati na pot do prodajnih polic. A kot lahko make-up spremeni dekle v žensko, trgovski trend poveličuje brezmadežno rumene banane. Toda pozor. Banane so kot vino. Bolj ko so zrele (do zdrave mere seveda, ko še ne gnijejo), bolj zdrave so, so dognali raziskovalci z univerze na Japonskem. A danes je za zdravljenje ekskluzivno zadolžena farmacevtska industrija, zato se kakopak na naslovnice težko prebijejo naslovi kot so ”Banane uničujejo celice tumorjev” in ”Banana drži raka proč”.

Videz ni vse. Uprite se skušnjavi.
Videz ni vse. Uprite se skušnjavi.

Ja, res je, da se na vsakem vogalu zagovarja zdrav način življenja, vendar pa mnogi ne vedo, da jim banane s popolnim videzom, torej brez črnih peg, pik oz. lis na lupini, ne prinašajo toliko koristi, kot jih imajo sicer na zalogi. Očrnjene banane, po videzu in po standardih trgovcev, so namreč kar 8-krat bolj zdrave od zelenih in imajo napram drugemu popularnemu sadju (jabolkom, grozdju, ananasu, lubenicam) nekajkrat več antioksidantov (pri bolj zrelih se škrob že spremeni v sladkor, kar je dobro za prebavo, saj se ta lažje absorbira), kar pomeni, da precej uspešneje zavirajo nastanek rakavih celic.

PREBERITE ŠE: Jedi pred in po vadbi, ki zagotavljajo optimalen uspeh

Črna pika za banano je dober znak in se je ni treba bati kot črne pike iz šolskih dni. ”Nepotolčene” rumene banane so ”plehke” in še zdaleč ne nosijo sabo toliko energije kot je v bolj zrelejši fazi, saj šele tedaj razvijejo ves svoj potencial. Poslednično ne dvignejo razpoloženje tako visoko, kot bi ga lahko.

Stopnje zorenja banane.
Stopnje zorenja banane.

Seveda smo že pred ugotovitvijo o pozitivnih učinkih na tumorne celice vedeli, da so zdrave. Uravnavanje krvnega tlaka, varovanje srca, pomoč pri slabokrvnosti, preprečevanju možganske kapi in preprečevanje infekcij je samo nekaj njenih zdravilnih učinkov. Tem, ob predpostavki, da jemo rahlo prezrele, sedaj lahko mirno dodamo še zaviranje rasti nenormalnih celic v organizmu (tj. antikancerogeni efekt), pa tudi ekstra pomoč celicam da obogatijo in okrepijo svojo imunost ter večji efekt pri izboljšanju belih krvnih telesc.

Pegice niso lepotna napaka. Če so lahko visoko cenjene v svetu mode, zakaj ne bi bile tudi pri bananah.
Pegice niso lepotna napaka. Če so lahko visoko cenjene v svetu mode, zakaj ne bi bile tudi pri bananah.

ps. ponavadi so banane s ”podplutbo” cenejše, saj se jih trgovci želijo čim prej znebiti. Nekatera zdravila so torej praktično zastonj. Torej, ena banana na dan, odžene raka stran. Gotovo bi to pri naših prababic zvenelo povsem logično.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!