fbpx

Prozorna drevesna hiška iz stekla, ki obuja spomin na otroštvo

Pred leti smo drevesne hiške lahko videli zgolj v filmih. Pozneje so otroci, ki jim je uspelo prepričati starše, da jim zgradijo njihov ‘mali raj’, tudi dobili svojo različico zatočišča. Danes pa je hiša iz toplega lesa le še spomin na nedolžno otroštvo – zamenjalo ga je hladno steklo, ki spominja na kruti, hladni svet, odpira pa tudi kopico družbenih vprašanj, povezanih z zasebnostjo v sodobnem času. Kam je izginila nedolžnost?

Drevesne hiške so sinonim za otroško nedolžnost, veselje in razigranost. Ob pogledu nanje se spomnimo na otroke, ki po cele dneve ždijo v svojem zatočišču, ki ga v večernih urah, ko jih mama pokliče ne večerjo, nikakor ne želijo zapustiti. V vseh teh stvareh, ki so sinonim za otroško nevednost in nepokvarjenost, je iskal navdih tudi mehiški arhitekt Gerardo Broissin. Zgradil je svojo različico drevesne hiške, ki je prav posebna. Namesto lesa, ki ga sicer poznamo kot osnovni material, iz katerega je drevesna hiška sestavljena, je za gradnjo svoje različice hiške uporabil steklo.

Drevesne hiše so sinonim za otroško nedolžnost, veselje in razigranost.
Drevesne hiše so sinonim za otroško nedolžnost, veselje in razigranost.

Morda se zdi nenavadno, da se je umetnik pri gradnji hiške odločil za uporabo stekla, a struktura, imenovana chantli kuaulakoyokan (hiška na drevesnem vrhu), skriva močno sporočilo. Hiška izraža spomine na otroštvo in željo po neodvisnem pribežališču. Zamenjava lesa za steklo prikazuje, kako se otroška nedolžnost skozi čas izgublja  ta prehod ponazori s prehodom iz toplega lesa k hladni zasteklitvi.

Zamenjava lesa za steklo prikazuje, kako se otroška nedolžnost skozi čas izgublja.
Zamenjava lesa za steklo prikazuje, kako se otroška nedolžnost skozi čas izgublja.

Hiška odpira tudi pomembna družbena vprašanja, povezana z zasebnostjo. Oseba, ki je v hiški, lahko z vseh strani vidi svojo okolico, prav tako pa imajo vsi zunanji opazovalci dostop do njene notranjosti, čeprav je hiška domnevno zaprta. Tovrstna gradnja je tudi sinonim za vprašanje zasebnosti v sodobnem času, ko smo v stiku z družbenimi mediji, ki uporabnikom obljubljajo varnost in domnevno zaščito. Na tak način avtor želi pozvati ljudi, naj razmišljajo o varnosti in zasebnosti v virtualnih in tudi stvarnih okoljih.

Avtor želi pozvati ljudi, naj razmišljajo o varnosti in zasebnosti v virtualnih in tudi stvarnih okoljih.
Avtor želi pozvati ljudi, naj razmišljajo o varnosti in zasebnosti v virtualnih in tudi stvarnih okoljih.

Shema, ki jo je zgradil, se nahaja ob vznožju Sierra de las Cruces, dolgega gorskega območja, ki leži zahodno od središča glavnega mehiškega mesta. Projekt je predstavljen v okviru mehiškega oblikovalskega tedna. Hiška je velika sedem kvadratnih metrov, do nje pa obiskovalci dostopajo po steklenih stopnicah. Projekt je bil predstavljen v okviru mehiškega oblikovalskega tedna.

Projekt je bil predstavljen v okviru mehiškega oblikovalskega tedna.
Projekt je bil predstavljen v okviru mehiškega oblikovalskega tedna.

Dodatne Informacije

Več informacij:
designweekmexico.com
facebook.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!