fbpx

Prvi maj – praznik dela: Kje se dva dni počiva v čast delavcem in ali je Slovenija edina?

Prvi maj - praznik dela
Foto: envato elements

Ko se svet pripravlja na praznovanje dneva dela, dneva za priznavanje delavcev in njihovih prispevkov družbi, se večini držav zdi dovolj, da delavcem namenijo en dan dopusta. Tako en dan, posvetimo delovni zakonodaji, pravicam delavcev in dosežkom delavskega razreda. Vendar pa se zdi, da se Slovenija unikum, ki se posmehuje iz tega kratkega 24-urnega premora, saj dan dela praznuje z ne enim, temveč dvema prostima dnevoma. In to edina na svetu.

Torej, z nejevoljo grajamo države, ki delavcem namenijo le en dan počitka na prvi maj. Teh držav je skupaj skupaj 105. Med te države spadajo Kitajska, Kuba, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Mehika, Rusija in Španija. Te države, skupaj z mnogimi drugimi, obeležujejo 1. maj kot praznik, ko delavci lahko izkoristijo dan dopusta za sodelovanje v različnih zabavah, prvo majskih budnicah in demonstracijah.

Katere države praznujejo 1. maj – prvi maj – praznik dela – kot dela prost dan – oziroma državni praznik?!

Argentina; Avstrija; Bangladeš; Belorusija; Belgija; Bolivija; Bosna in Hercegovina; Brazilija; Bolgarija; Kambodža; Kamerun; Čile; Kitajska; Kolumbija; Kostarika; Hrvaška; Kuba; Ciper; Češka; Danska; Dominikanska republika; Ekvador; Egipt; El Salvador; Estonija; Etiopija; Finska; Francija; Gruzija; Nemčija; Grčija; Gvatemala; Haiti; Honduras; Hong Kong; Madžarska; Islandija; Indija; Indonezija; Irak; Irska; Italija; Jamajka; Japonska; Jordanija; Kazahstan; Kenija; Kirgizistan; Latvija; Libanon; Litva; Luksemburg; Macau; Makedonija; Madagaskar; Malezija; Malta; Mavricij; Mehika; Moldavija; Črna gora; Maroko; Mozambik; Mjanmar; Nepal; Nizozemska; Nova Zelandija; Nikaragva; Nigerija; Severna Koreja; Norveška; Pakistan; Panama; Paragvaj; Peru; Filipini; Poljska; Portugalska; Romunija; Rusija; Srbija; Singapur; Slovaška; Slovenija; Južna Afrika; Južna Koreja; Španija; Šrilanka; Švedska; Švica; Sirija; Tajvan; Tadžikistan; Tanzanija; Tajska; Trinidad in Tobago; Tunizija; Puran; Uganda; Ukrajina; Urugvaj; Venezuela; Vietnam; Zambija; Zimbabve

Vendar pa, medtem ko je ostali svet (105 držav od 195 držav) zadovoljen z enim dnem za praznovanje dela, gre Slovenija čez rob (ali bi morali reči, temu posveti dodatni dan) z obeleževanjem tako 1. maja kot 2. maja kot državnih praznikov. To Slovenijo dela izjemo, saj daje svojim delavcem dvakrat več časa za praznovanje njihovih dosežkov in zagovarjanje pravic delavcev.

Zakaj ima Slovenija edina na svetu – prvi maj – praznik dela – kar dva ni?

Morda se sprašujete, kaj dela Slovenijo tako posebno, da potrebuje kar dva cela dneva za obeleževanje dneva dela. Razlog tiči v zgodovini in močnem delavskem gibanju države. Od zgodnjega 20. stoletja je bil dan dela pomemben dogodek za delavce v Sloveniji. Ko je država leta 1991 pridobila neodvisnost, se je tradicija dvojnega praznika nadaljevala, kot ostanek bivšega sistema. Tako se del praznovanja se nanaša tudi na del praznovanj iz pretekle zgodovine Jugoslavije, katere del je bila tudi Slovenija. V komunistični diktaturi se je namreč lik delavca manifestiral v središče ideologije. Delavec je bil najpomembnejši in na prvem mestu. Slovenija ni edina. Srbija in BIH – bivši republiki iste države – Jugoslavije – obeležujeta 2. maj kot dela prost dan.

Kaj dodatni dela prost dan pomeni za ekonomijo?!

Posvetimo se še vplivu enega dneva državnega praznika na BDP države. Ocenjuje se, da lahko praznik pripelje do 0,4% do 0,5% zmanjšanja letnega BDP, saj upošteva izgubljeno produktivnost in proizvodnjo med tem dnem. Hkrati ta dan druge države delujejo normalno, kar onemogoča določene finančne in druge transakcije, ki ob dela prostih dneh niso mogoče. Vendar pa se lahko ta vpliv izravna z neakaj večjim izdatkom za prosti čas in turizem med praznikom. To pomeni, da ljudje več trošijo. Kar je v bistvu največja ironija praznika dela. Saj nekdo vseeno dela.

Slovenski “ekstremni” dvojni prvi maj – praznik dela ni le poklon njihovim preteklim bojem, temveč tudi klic k prihodnosti pravic delavcev.

Koliko dela prostih dni ima Slovenija v primerjavi z drugimi dražavami na svetu?!

Ko primerjamo število državnih praznikov po svetu, je skupno število dela prostih dnevov, 18, kar je bistveno nižje od držav, kot so Kambodža (28), Šrilanka (25) in Indija (21). Vendar pa je treba opozoriti, da je slovenski dvojni praznik dneva dela edinstven, saj večina drugih držav praznuje delo z le enim prostim dnevom.

Medtem ko je večina držav po svetu zadovoljna z dodeljevanjem enega dne dopusta za praznovanje dneva dela, izstopa Slovenija s svojim dvojnim praznikom. Ta edinstvena tradicija kaže na zgodovinsko zavezanost države pravicam delavcev.

Zakaj v Združenih državah Amerike ne praznujejo 1. maj – praznik dela?!

Združene države sicer praznujejo praznik, posvečen delavcem, vendar se imenuje praznik dela in ne mednarodni dan delavcev (prvi maj). Praznik dela praznujemo vsako leto prvi ponedeljek v septembru in je državni praznik, kar pomeni, da ima večina delavcev prost dan.

Začetki praznika dela segajo v pozno 19. stoletje, ko so sindikati začeli organizirati parade in demonstracije, da bi proslavili dosežke ameriškega delavskega razreda. Praznik je bil ustanovljen na državni ravni, preden je bil leta 1894 priznan kot zvezni praznik.

ZDA 1. maja ne praznujejo mednarodnega dneva delavstva, med drugim tudi zaradi povezave s socializmom in komunizmom, ki jima ameriška vlada med hladno vojno ni bila naklonjena. Namesto tega so se ZDA odločile ustanoviti svoj delavski praznik, praznik dela, ki ima bolj zmerno in manj politično obremenjeno zgodovino.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.