fbpx

Psi prepoznajo slabo osebo hitreje in bolje kot ljudje

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Njihov instinkt je nezmotljiv! Psi lahko čutijo strah in zavohajo, da oseba nima dobrih namenov. Zaupajte njihovi presoji!

Japonski strokovnjaki pod vodstvom prof. Akiko Takaoka iz Kyoto University so naredil eksperiment. Želeli so videti, ali pes zaupa človeku, ki se mu je zlagal.

Raziskava, ki so jo izvedli, je vključevala “goljufanje” psov. Ljudje so namreč že zdavnaj odkrili, da bo pes, če pokažeš na predmet, pritekel do njega.

Skrbniki so psom pokazali na zabojnik s hrano in ko je pes stekel proti njemu, mu je skrbnik pokazal na drug zabojnik s hrano. Pes je ugotovil, da v njem ni hrane.

via GIPHY

Naslednjič mu je skrbnik pokazal škatlo s hrano, a psi niso več šli k njej. Vedeli so, da osebi, ki jim kaže škatle, s hrano ali brez, na podlagi prejšnjih izkušenj ne gre več zaupati.

Ta eksperiment dokazuje, da psi prepoznajo tistega, ki se laže!

Vseh 34 psov, ki je sodelovalo v tem eksperimentu, je pokazalo isto reakcijo. Ko ima pes izkušnjo s človekom, na katerega se ne more zanesti, tega ne bo pozabil.

“Z drugimi besedami, če lažeš psu, si bo ustvaril mnenje o tvojem vedenju in ti ne bo več verjel. Psi imajo bolj sofisticirano inteligenco, kot si mislimo. Ta družbena inteligenca se je v njih selektivno razvijala skozi dolgo zgodovino sobivanja z ljudmi,« pravi Takaoka.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!