Pivo ni samo za pitje. Tudi vi z njim polivate meso na žaru? Pa ste vedeli, da ga lahko uporabite tudi pri izdelavi čokoladne torte? Če ne marate piva, ker je grenko, ga boste v tej obliki vzljubili.
Skrivna sestavina recepta za čokoladno torto, ki vam jo predstavimo danes, je cerveja. Temno pivo, če smo natančni.
CONSULTE MAIS INFORMAÇÃO: Receita: Oreo cannelloni - Canelone de biscoito Oreo
Nenavadna kombinacija, ki gre v resnici skupaj kot jagode in čokolada.
Receita para bolo de cerveja de chocolate:
Ingredientes para bolo de chocolate com cerveja:
- 3 dl de cerveja preta
- 250 gramas de farinha
- 100 gramov kakava v prahu
- 330 gramov rjavega sladkorja
- 2 ovos
- 1 fermento em pó
- 250 gramov masla
- 1 colher de chá de extrato de baunilha
- sal
Preliv za čokoladno torto s pivom:
- 30g de manteiga
- 80 ml de uísque irlandês
- 200 g de açúcar
- 120 ml de creme de leite
O processo de fazer um bolo de chocolate com cerveja:
Najprej namastimo in pomokamo pekač za torto, še prej pa damo pečico greti na 180 stopinj Celzija. V eni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav v prahu, v drugi pa z mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Ko postane puhasto, umešamo jajci in vaniljev izvleček, nato pa še mešanico iz druge posode. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, ki pa ne sme biti premešana preveč. Testo prelijemo v pekač in pečemo od 45 do 55 minut. Če je pečeno, najbolj preverimo tako, da v torto zapičimo zobotrebec. Torta je pečena, če izvlečemo čistega. Pustimo, da se torta eno uro hladi v pekaču, nato jo vzamemo ven. Sledi priprava preliva. Na zmernem ognju toliko časa segrevamo sladkor, ki smo mu dodali dve žlici vode, da postane temno rjavkaste barve. Nato prelijemo z viskijem in zažgemo z vžigalico. Ko neha goreti, dodamo sladko smetano in zavremo. Ko nekoliko povre, odstavimo in primešamo maslo ter še toplo prelijemo po torti. Pa dober tek in na zdravje!