fbpx

Pust 2023: kdaj je pust 2023 in kako ga bomo praznovali?

Pustovanje, pustne maske in pustne dobrote 2023

Foto: envato

Kdaj je pust 2023? Tega praznika se veselimo vsi, saj se takrat našemimo z najmlajšimi, uživamo v pustnih krofih in praznujemo. Pozanimali smo se, kdaj je pust 2023 in kako bo v naslednjem letu potekalo pustovanje in pustno praznovanje po različnih delih Slovenije.

Kdaj je pust 2023? Datum tega praznika določimo tako, da najprej preverimo, kdaj je velika noč 2023. Pustni torek namreč vedno nastopi 47 dni pred veliko nočjo, pustna sobota pa še 3 dni prej. V letu 2023 bo velika noč 9. aprila, kar pomeni, da bomo pustni torek obeležili 21. februarja, pustna sobota in nedelja pa sta v letu 2023 18. in 19. februarja.

Pust spremljajo maske, kot so ptujski kurenti Foto: kurentovanje.net

Pomen pusta

Pustna tradicija velja za eno najstarejših, saj so jo poznali že stari Rimljani. Ljudje so se kljub nasprotovanju cerkve šemili tudi po pokristjanjenju, pust pa je praznik, v katerem je vsakdo lahko užival brez skrbi, postal po 10. stoletju. Že takrat so poznali ples v maskah in pustne šeme, počasi pa se je razvila tudi tradicija pustovanj in obiskov od hiše do hiše v želji po sladkarijah.
Pustno dogajanje začne pustna sobota, zaključi pa se s pepelnično sredo. Le-tej sledi post, ki traja vse do velike noči.

Najbolj popularne pustne maske 2023

Najbolj popularne pustne maske se vsako leto spreminjajo, vendar pa na vrhu ostajajo klasične izbire, kot je pustna maska čarovnice oz. čarovnika. Ker smo letos končno dočakali tudi novo sezono priljubljene serije Stranger things, lahko pričakujemo tudi tematske kostume, katerih navdih izhaja iz te serije.

Znižano za 2,09 EUR
Foxxeo grün schwarzes Hexen Kostüm mit Hexenhut für...
346 Ocen

Zadnja posodobitev 2023-03-28 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Znižano za 11,05 EUR
Kinder Zauberkasten - Anfänger Kinder Zaubertricks Set...
2.462 Ocen

Zadnja posodobitev 2023-03-28 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Znižano za 7,38 EUR
Disguise Offizielles Classic Eleven Stranger Things...
10 Ocen

Zadnja posodobitev 2023-03-28 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Tradicionalne maske in praznovanja

Pust ima v Sloveniji dolgo tradicijo, ki jo spremljajo pustovanja in šemljenje v tradicionalne maske, kot so ptujski kurenti, cerkljanski laufarji in škoromati. Prepoznamo jih lahko po takoj opaznih kostumih iz naravnih materialov in glasnih, zabavnih zvokih.

Kurentovanje na Ptuju bo v letu 2023 potekalo od 11. do 21. marca, obsegalo pa bo različne dogodke, kot so kurentov skok, odprtje kurentove hiše, mestni pustni korzo, mednarodna karnevalska povorka… Kurentovanje bodo spremljali tudi koncerti, na katerih boste lahko poslušali domače in tuje glasbenike. Vstopnice si lahko zagotovite tukaj.

Tradicionalni pustni dogodek je tudi laufarija– praznovanje na Cerknem, kjer glavno vlogo igrajo laufarji (pustni liki, oblečeni v mahove, bršljan, slamo in živalske kože). Pustovanje bo potekalo tudi v Drežnici in v Drežniških ravnah, kjer boste lahko opazovali tradicionalne pustne maske, imenovane “ta lepi” in “ta grdi”.

Ne smemo pozabiti niti na enega najbolj znanih slovenskih festivalov: pustovanje v Cerknici. Tam bodo mestne ulice zasedli Povodni mož Jezerko, Ščuka Velikanka, coprnica Uršula, Butalci in ostali zabavni pustni liki.

Cerkljanski laufarji Foto: visitcerkno.si

Pustne dobrote

Sladkosnedi se pusta najbolj razveselijo, ker si takrat privoščijo pustne dobrote, kot so pustni krofi, flancati, bobi in miške. Tradicionalni pustni krofi so bili narejeni s cvrtjem na svinjski masti, danes pa jih ocvremo na olju, poleg marmeladnega pa jim lahko dodamo tudi druge nadeve. Krofe lahko pripravite tudi sami doma in tako navdušite pustne maškare in svoje najmlajše.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.