fbpx

Recept: domači kremasti jagodni sladoled

Foto: envato

Jamie Oliver, svetovno znani kuhar, je že dolgo znan po svojih preprostih in okusnih receptih, ki jih z lahkoto lahko pripravimo doma. Tokrat smo se zaljubili v njegov fantastičen jagodni sladoled.

Jagodni sladoled je ena izmed tistih sladic, ki se ji le redko kdo lahko upre. Jamie Oliver je predstavil svojo različico te priljubljene sladice, ki ne zahteva nobene posebne opreme za pripravo.

Jagodni sladoled je narejen s skrivno sestavino, ki zagotavlja, da bo sladoled kremast tudi po zamrzovanju v običajnem zamrzovalniku.

Jagodni sladoled Jamieja Oliverja

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 600 g jagod (plus dodatne za okras)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 600 g nevtralne smetane
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 400 g kondenziranega mleka
  • 50 g zdrobljenih pekanov

Navodila

  1. Jagode najprej očistimo in razpolovimo. Na zmernem ognju jih segrevamo s sladkorjem v prahu in dvema žlicama vode. Mešanico kuhamo 10-15 minut, dokler ne dobimo sirupaste mase. Sirup precedimo skozi cedilo, da odstranimo trde delce in dobimo gladko teksturo.
  2. Priprava smetane: V večji posodi stepemo nevtralno smetano, dokler ne dosežemo čvrstih vrhov. V stepeno smetano nežno vmešamo kondenzirano mleko in vanilijev ekstrakt.
  3. Dodajanje skrivne sestavine: Skrivna sestavina Jamieja Oliverja, ki doda posebno kremnost sladoledu, je kondenzirano mleko. Zaradi njega sladoled ohranja gladko in kremasto teksturo, tudi po večurnem zamrzovanju. V smetanovo mešanico dodamo še zdrobljene pekane, ki poskrbijo za dodatno teksturo in okus. Pripravljeno smetanovo mešanico prelijemo v posodo, primerno za zamrzovanje.
  4. Ohlajen jagodni sirup prelijemo čez smetanovo mešanico. S kuhalnico ali žlico sirup rahlo vmešamo v smetano, da ostanejo vidne neenakomerne poteze. Tako dosežemo rustikalen videz, ki je značilen za Jamiejeve jedi.
  5. Sladoled postavimo v zamrzovalnik za tri ure ali dokler ni popolnoma zamrznjen. Pol ure pred serviranjem sladoled prestavimo iz zamrzovalnika v hladilnik, da se nekoliko zmehča in ga lahko enostavno postrežemo.
  6. Sladoled postrežemo z dodatnimi svežimi jagodami in posipom zdrobljenih pekanov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.