Hladne juhe so odlično kosilo za vroče dni. Pripravljene so v hipu in so prava energijska bomba. Gaspačo (gazpacho) znana španska juha se postreže hladna. Zanimiva je predvsem zato, ker je narejena iz svežega paradižnika, svežih kumar in starega kruha.
Gaspačo hladna juha
Sestavine
- 1 kg paradižnika
- 1 rdeča paprika
- 1 kumara
- 0,1 l oljčnega olja
- 3 stroki česna
- malo jabolčnega kisa
- pol stisnjene limone
- sveža bazilika
- svež koper
- sol in poper
Navodila
- Paradižnik, kumaro, papriko, čebulo in česen narežete na koščke in pokapajte z olivnim oljem. Odstranite semena in vse skupaj date v mešalnik ter mešajte dokler ne dobite homogene zmesi.
- Dodajte malo jabolčnega kisa, sok polovice stisnjene limone, po želji tabasko, sveža zelišča in začimbe ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte.
- Pustite nekaj grobo sesekljanih zelišč za serviranje. Ohladite v hladilniku vsaj pol ure, preden postrežete.