Če se želite idej za zdrave in slastne zajtrke in malice, je avokado gotovo sadje, na katerega ne smete pozabiti. Njegov edinstven okus je v zadnjih letih našel svoje mesto v različnih omakah, solatah, celo čipsu... mi pa smo za vas pripravili recept za toast z avokadovim namazom. Kombinacija avokada, vloženih redkvic, paprike in paradižnika obljublja, da bo navdušila tudi najbolj zahtevne gurmane, priprava te jedi pa je kljub temu zelo enostavna.
Avokado se ne uvršča le med najbolj slastne vrste sadja, ampak tudi med najbolj zdrave. Vsebuje namreč obilico vitaminov K, C, E in B6 ter kalija in folatov. Zato je toast z avokadom odlična izbira tako za zajtrk kot za popoldansko malico. Recept, ki smo ga pripravili, pa poleg avokada vsebuje tudi redkvice, paradižnik in papriko, ki se prav tako ponašajo s kopico vitaminov in mineralov.
Avokadov namaz
Sestavine
- Sestavine za vložene redkvice:
- 1 skodelica kisa
- olivno olje
- 5 zrn popra
- 40 g sladkorja
- 1 lovorjev list
- pol čajne žličke soli
- 1 skodelica rdečih redkvic Sestavine za paprikin namaz:
- 3 paprike
- 1 paradižnik
- 1 žlica kisa
- 1 žlica sladkorja
- 4 vejice timijana
- ščepec soli
- 1 žlica kisa
- 1 žlica sladkorja
- 4 vejice timijana
- ščepec soli Sestavine za toast:
- 12 rezin francoske štruce
- 2 žlici olivnega olja
- 1-2 stroka česna Sestavine za avokadov namaz
- 2 avokada
- pol skodelice grškega jogurta
- pol čajne žličke soli
Navodila
- Najprej se lotite priprave vloženih redkvic. Na šibkem ognju v ponvi segrejte kis, sladkor, poper, lovorov list in sol. Dušite, dokler se sladkor ne stopi.
- Mešanico ohladite in ji dodajte redkvice. Prelijte v kozarec in čez noč shranite v hladilniku.
- Začnite s pripravo paprikinega namaza. Najprej papriko in paradižnik približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200°C.
- Odstranite lupine in semena ter zmešajte z ostalimi sestavinami paprikinega namaza.
- Mešajte, dokler zmes ni gladka, nato jo shranite v hladilniku. Namaz lahko koristite približno teden dni.
- Nadaljujte s pripravo toasta iz francoske štruce. Najprej francosko štruco narežite na kose z debelino približno 1 cm.
- Kruh napojite s česnovim strokom in pokapajte z olivnim oljem. Nato v pečici, segreti na 180°C pecite, dokler kruh ne postane hrustljav (približno 25 minut).
- Avokado pretlačite, nato ga zmešajte z grškim jogurtom in soljo.
- Sveže pečen kruh najprej namažite s paprikinim namazom, nato nanj položite vložene redkvice. Dodajte avokadov namaz in pokapajte z olivnim oljem ter postrezite z zelenjavo po izbiri. Dober tek!
Dodaten nasvet:
Če se vam mudi, lahko iz recepta izključite vse, razen avokadovega namaza in si le-tega na toastu privoščite samega.