Medenjaki se nanašajo na široko kategorijo pekovskih izdelkov, ki so običajno aromatizirani z ingverjem, nageljnovimi žbicami, muškatnim oreščkom in cimetom ter sladkani z medom, sladkorjem ali melaso. Da bo zimsko vzdušje pristno, na jedilnik dodajte slastne medenjake. Ta dišeča in okusna sladica je drugo ime za praznike po vsem svetu in so učinkovit dodatek, s katerim bodo vaše praznične fotografije videti brezhibne.
Medenjakova torta (gingerbread torta)
Sestavine
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1/2 skodelice masla
- 1 jajce
- 2 1/2 skodelice navadne moke
- 1 1/2 žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička ingverja
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 skodelica tople vode
- sladka smetana Za vanilijevo smetanovo kremo:
- 1 skodelica granuliranega sladkorja
- 1/2 skodelice masla –1 skodelica stepene smetane
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
Navodila
- Pečico segrejete na 250 stopinj in pekač premažite z malo olja.
- V skledi zmešajte sladkor in maslo, dokler ne dobite gladke zmesi.
- Dodajte jajca in dobro premešajte z električnim mešalnikom.
- V drugi skledi zmešate suhe sestavine: moko, pecilni prašek, cimet, ingver in sol.
- Nato zmešajte obe mešanici in vanj vlijte skodelico vrele vode.
- Pečete na 200 stopinjah približno 40 minut.
- Za pripravo vanilijeve kreme pa skupaj zmejšate vse sestavine in z njo premežete tortne plasti. Okrasite po želji.