Božična torta je pika na i praznični večerji, tokrat smo se po navdih odpravili v Italijo. Prinašamo vam recept za originalno italijansko božično torto Panforte.
To je božična torta, na katero v prazničnem času prisegajo Italijani. Božična torta Panforte je tanka, a okusna sladica iz oreščkov, kandiranega sadja in medu, ko jo Italijani pripravljajo v decembrskem prazničnem času. Sladica je še posebej priljubljena v Toskani, od koder izvira. Po legendi naj bi jo v 13. stoletju izumila tamkajšnja nuna, potem ko je odkrila, da so miši pregrizle vrečke s sladkorjem, začimbami in mandlji. Namesto, da bi sestavine zavrgla, jih je uporabila za pripravo okusne torte. Vse kar potrebujete je nekaj sestavin, rezultat pa bo prepričal vse povabljence.
Italijanska božična torta Panforte
Sestavine
- 280 g kandiranih citrusov
- 160 g moke
- 150 g medu
- 125 g belega sladkorja
- 100 g praženih lešnikov
- 100 g praženih mandljev
- žlica vode
- žlica sladkorja v prahu
- čajna žlička cimeta
- ½ čajne žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- ½ čajne žličke koriandra v prahu
Navodila
- Pečico segrejete na 150 C. Pekač za torto s premerom 20 centimetrov namastite.
- V veliki skledi zmešate kandirano nasekljano sadje, pražene mandlje in orehe.
- V ločeni skledi zmešate moko s cimetom, nageljnovimi žbicami, muškatnim oreščkom in koriandrom v prahu.
- V manjšem lončku zmešajte med, navadni beli sladkor in eno žlico vode. Mešanico segrevajte na štedilniku na zmerni temperaturi. Ko mešanica zavre, zmanjšate temperaturo in sestavine segrevate toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
- Oreščke in kandirano sadje prelijete z medeno tekočino in na hitro vmešate moko. Dobljeno zmes preložite v tortni model. Površino torte zgladite z mokro žlico in po vrhu potresete z eno žlico sladkorja v prahu.
- Kolač pečete v predhodno ogreti pečici približno 35 do 40 minut.
- Torto pustite za 10 do 15 minut, da se ohladi, nato jo vzamete iz modela in narežete na tanke rezine. Potresete s sladkorjem v prahu in postrežete.