Poke bowl je tradicionalna havajska jed, ki je postala priljubljena ulična hrana po vsem svetu. V prispevku vam razkrivamo tradicionalni recept in zgodovino te okusne in zdrave jedi.
Domneva se, da njegova zgodovina sega v predkolonialne čase od Havajev do Nove Zelandije. Avtohtoni Polinezijci so pripravili jed iz surovih rib, začinjenih z morsko soljo in algami. Domačini so sveže ulovljeno ribo narezali na koščke, jo začinili in jo v skledi združili z rižem, svežo zelenjavo, sadjem, oreščki in različnimi omakami. Šele v poznih 1900-ih je ta jed z morskimi sadeži dobila ime “poke”, kar pomeni razrezati na kose.
V sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je jed hitro razširila po svetu in v nekaterih državah prerasla v ulično hrano. Največjo priljubljenost pa je jed doživela s pomočjo družabnega omrežja Instagram, saj so jed v številnih različicah objavljali številni popotniki in vplivneži. Danes povsod po svetu v restavracijah lahko najdete različne moderne variacije poke bowla. Za vas pa imamo recept, kako takšno jed pripravite doma.
Poke Bowl s tuno
Sestavine
- 450 g sveže tune (ali lososa)
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica sojine omake (ali več po okusu)
- ¼ skodelice tanko narezane sladke čebule
- ¼ skodelice sesekljane mlade čebule
- ½ čajne žličke havajske soli
- ¼ žličke čilija
- 2 žlički drobno sesekljanih praženih oreščkov makadamije
- 1 čajna žlička praženega belega ali črnega sezama
- sesekljan nori (posušene morske alge) za okrasitev belega riža
Navodila
- Na koščke narezano tuno dajte v skledo in jo začinite z žlico sezamovega olja, sojino omako, sladko in mlado čebulo, havajsko soljo, praženimi oreščki makadamije in sezamovimi semena.
- Z rokami ali lesenimi žlicami nežno premešajte vse sestavine in maso postavite v hladilniku 15 minut, da se ta marinira.
- Riž skuhajte na pari in ga še toplega razporedite v štiri sklede.
- Nato na riž položite marinirano tuno in okrasite s posušenimi algami.
- Jed morate zaužiti takoj, saj je v njej surova riba.
Poke Bowl z lososom
Sestavine
- 1 skodelica belega kratkozrnatega riža
- 500 g lososa -1/4 skodelice sojine omake
- 1/2 žlice riževega kisa
- 1/2 žlice sladkorja
- 1 čajna žlička praženega sezamovega olja
- 1/4 čajne žličke česna v prahu
- 2 mladi čebuli
- tanko narezane kumare
- narezano redkev
- 1 velik narezan avokado
- ščepec rdeče pekoče paprike
Navodila
- Losos narežete na kocke in ga dajte v skledo.
- V manjši skledi zmešajte sojino omako, rižev kis, sezamovo olje, sladkor in česen v prahu.
- V skledo z lososom dodajte narezano mlado čebulo in zmes, ki ste jo pripravili prej in vseskupaj premešajte.
- Ko je riž skuhan, mu dodajte mariniranega lososa, na vrh potresite preostalo mlado čebulo, narezano kumaro, redkev, avokado in rdečo papriko.