Sladkarija, ki spominjajo na gumijaste bonbone, a je polnega okusa in arome. Govorimo o arancinih, kandiranih in aromatiziranih pomarančnih lupinah, ki so značilne za sredozemsko okolje. Te pripravljajo že vrsto let in so priljubljena sladica ne glede na letni čas. Poleg pomaranče jih lahko pripravite tudi iz limone in mandarine, postopek pa je enak.
Pomarančni arancini - kandirana pomaračna lupina
Sestavine
- 500 g pomarančne lupine, narezane na trakove
- 500 g sladkorja + za posip
- voda
Navodila
- Pomarančno lupinico narežete na trakove v enakih velikosti.
- Olupke daste v lonec s hladno vodo, segrevate do vretja in kuhate približno pet minut.
- Vodo odlijte in postopek ponovite še dvakrat.
- Pomarančno lupino odcedite in pripravite sirup.
- Dodate sladkor in toliko vode, da pokrije sladkor v loncu.
- Previdno vrete, dokler se ves sladkor ne raztopi.
- V sirup dodate trakove pomarančne lupine, zmanjšate temperaturo in kuhate približno pol ure.
- Nato ugasnete štedilnik in pustite pomarančne lupine stati v sirupu, dokler se ne ohladijo.
- Ko se ohladijo, pomarančno lupinico odcedite od odvečnega sirupa in vsak trak posebej položite na peki papir.
- Arancine pustite sušiti čez noč in jih naslednji dan potresete s sladkorjem.
- Pustite, da se še malo posušijo in že so pripravljene za uživanje.
Kako shraniti arancine
Arancine lahko shranite v kozarce ali škatle, obložene s papirjem. So odličen samostojni prigrizek, podajo pa se tudi k čokoladnim sladicam in piškotom. Ljubitelji limon lahko pripravite arancine z limoninimi olupki ali iz olupkov mandarin. Za še boljšo sladico lahko arancine delno pomočite v stopljeno čokolado.