Ste že slišali za italijanske princeske? Govorimo o sladici, princeskinih krofkih na njihov način. Enostavni. Malce drugačni.
Princeskini krofi ali profiteroli so italijanska poslastica, ki je priljubljena po vsem svetu. Pripravljena je iz kuhanega testa in čudovitega vaniljevega nadeva. Ker je testo nevtralnega okusa, lahko princes krofe pripravite tudi v slani različici.
Švedi so znani po najbolj kreativnih receptih za to poslastico. Obstaja cela tradicija, ki narekuje, katera barva princes krofov je primerna za kateri praznik: rumena za veliko noč, rdeča za božič, bela za poroko, oranžna za noč čarovnic.
Italijani ne komplicirajo, izdelava po njihovi recepturi je preprosta.
Profiteroli ali princeskini krofki po italijansko
Sestavine
- 120 g moke
- 70 g masla
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajci Sestavine za nadev:
- 200 ml stepene smetane
- sladkor v prahu
Navodila
- V loncu zmešamo vodo in mleko, zavremo. Dodamo maslo in kuhamo dokler se ne stopi, nato odstavimo in v zmes stresemo moko. Ves čas mešamo, dokler ne nastane testo. Dodamo jajca, eno za drugim.
- Z žlico kepice polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo v ogreti pečici na 200°C približno 20 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo še 20 minut.
- Malo odpremo pečico in pustimo, da se v njej ohladijo.
- Sladko smetano stepemo in jo vlijemo v slaščičarsko vrečko ter nadevamo testo.
- Potresemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado.