Posebnost te torte je popolna kombinacija čokolade in marelične marmelade. Čokoladna skorja odličnega maslenega okusa ter nežne marelice, ki pomirjajo sladkobo, dajejo popolno harmonijo.
Hotel “Sacher” na Dunaju je dobil pravico, da imenuje svojo torto “Original Sacher Torte”, ki nosi okrogel čokoladni žig. Torto postrežejo z nesladkano stepeno smetano, spremlja jo nepogrešljiv kavni melanž (Wiener Melange). Ta znamenita torta ima tudi svoj dan, ki ga praznujemo 5. decembra.
Sacher torta po riginalnem receptu
Sestavine
- 6 jajc
- 150 g masla
- 130 g čokolade s 55 % kakava
- 100 g sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu
- 140 g moke
- 1 vaniljeva palčka (neobvezno)
- 200 g marelične marmelade Preliv
- 200 g sladkorja
- 125 ml vode
- 150 g čokolade s 55 % kakava
Navodila
- Ločimo rumenjak in beljak. Iz beljakov stepemo sneg in dodamo sladkor.
- Posebej stepemo maslo z rumenjaki (dodajamo enega po enega), nato še stopljeno čokolado.
- V zmes presejemo moko in dodamo predhodno stepene beljake.
- Peki papir in zmes položimo v okrogel pekač s snemljivimi stranicami.
- Pečemo 10 minut pri priprtih vratih pri temperaturi 170 stopinj (pečico je treba pravočasno segreti). Nato še 50 minut pri isti temperaturi z zaprtim pokrovom.
- Pustite, da se ohladi 20 min.
- Testo prerežemo na pol.
- V kozici zavremo čokolado, sladkor in vodo. Ohladimo.
- Na spodnjo polovico testa namažemo marmelado in pokrijemo z zgornjo polovico. Nato prelijemo s stopljeno čokolado.