Ena najbolj znanih in priljubljenih zimskih jedi iz kislega zelja so sarme, polnjene z mletim mesom in rižem. Kakor veleva tradicija, si je sarme potrebno privoščiti na prvi dan novega leta. Recept za to tradicionalno jed vam razkrivamo v prispevku.
Sarme na tradicionalen način
Sarme, imenovane tudi dolme, so tesno povezane s srbsko kulturo in kulinariko. Jed so po Balkanu ponesli Turki, nekateri viri pa jim pripisujejo še daljšo tradicijo, saj so jih menda pripravljali že Asirci. Danes je ta tradicija postala del skoraj vsakega gospodinjstva, saj se se jih pripravlja na dan novega leta. Sarme se lahko poleg kisanega zelja pripralvja tudi z listi navadnega ali kodrolistnega ohrovta ali listi blitve.
Sestavine
- 1 velika glava kislega zelja – listi
- 500 g pusta mleta govedina
- 250g mlete svinjine
- 200 g mlete šunke
- 1 skodelica nekuhanega dolgozrnatega belega riža
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 1 jajce
- ½ čajne žličke česna v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička grobo mletega črnega popra
- 500g narezanega kislega zelja
- 1 skodelica paradižnikove mezge
- voda
Navodila
- Zeljno glavo previdno razdelite na posamezne liste in ti naj ostanejo čim bolj celi.
- V veliki skledi zmešajte govedino, svinjino, šunko, riž, čebulo, jajce, česen v prahu, sol in poper.
- Mesno mešanico oblikujte v podolgovate kroglice. Nato okoli vsake kroglice ovijte list zelja.
- Na dno večjega lonca razporedite naribano kislo zelje, nato pa nanj položite zeljno mesne zvitke.
- Zvitke prelijte s paradižnikovo mezgo in vodo, da v celoti prekrijete zavitke.
- Pustite, da vse skupaj zavre, nato zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo in kuhajte približno 3 ure. Po potrebi dolijte vodo.