fbpx

Recept: sarme na tradicionalen način

Foto: envato

Ena najbolj znanih in priljubljenih zimskih jedi iz kislega zelja so sarme, polnjene z mletim mesom in rižem. Kakor veleva tradicija, si je sarme potrebno privoščiti na prvi dan novega leta. Recept za to tradicionalno jed vam razkrivamo v prispevku.

Sarme na tradicionalen način

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sarme, imenovane tudi dolme, so tesno povezane s srbsko kulturo in kulinariko. Jed so po Balkanu ponesli Turki, nekateri viri pa jim pripisujejo še daljšo tradicijo, saj so jih menda pri­pravljali že Asirci. Danes je ta tradicija postala del skoraj vsakega gospodinjstva, saj se se jih pripravlja na dan novega leta. Sarme se lahko poleg kisanega zelja pripralvja tudi z listi navadnega ali kodrolistnega ohrovta ali listi blitve.

Sestavine

  • 1 velika glava kislega zelja – listi
  • 500 g pusta mleta govedina
  • 250g mlete svinjine
  • 200 g mlete šunke
  • 1 skodelica nekuhanega dolgozrnatega belega riža
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 1 jajce
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička grobo mletega črnega popra
  • 500g narezanega kislega zelja
  • 1 skodelica paradižnikove mezge
  • voda

Navodila

  1. Zeljno glavo previdno razdelite na posamezne liste in ti naj ostanejo čim bolj celi.
  2. V veliki skledi zmešajte govedino, svinjino, šunko, riž, čebulo, jajce, česen v prahu, sol in poper.
  3. Mesno mešanico oblikujte v podolgovate kroglice. Nato okoli vsake kroglice ovijte list zelja.
  4. Na dno večjega lonca razporedite naribano kislo zelje, nato pa nanj položite zeljno mesne zvitke.
  5. Zvitke prelijte s paradižnikovo mezgo in vodo, da v celoti prekrijete zavitke.
  6. Pustite, da vse skupaj zavre, nato zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo in kuhajte približno 3 ure. Po potrebi dolijte vodo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.