fbpx

Recept: “millionaire’s shortbread” karamelna sladica, pripravljena v le nekaj minutah

Foto: envato

To je recept za kolač, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Predstavljamo vam recept za kolač, ki so ga številni označili kar za sladico za milijon dolarjev. V resnici pa je ta okusna čokoladna sladica pripravljena že v nekaj minutah. Priljubljeno škotsko sladico, ki zahteva le malo sestavin, sestavljajo plasti karamele in čokolade. V domovini si je prislužila ime 'shortbread millionaire', verjetno na račun svojega bogatega in razkošnega okusa. Skratka, prepričajte se sami!

Millionaire’s shortbread je slasten posladek, ki združuje tri bogate plasti okusov. Osnova je klasično masleno shortbread testo, ki je mehko in drobljivo. Sledi sloj goste karamelne omake, ki doda sladkost in kremasto teksturo. Na vrhu je plast čokolade, ki se lepo strdi in doda hrustljavo komponento. Ta kombinacija maslenega testa, sladke karamele in bogate čokolade ustvarja posladek, ki je popolnoma uravnotežen in razkošen, zaradi česar je priljubljen med ljubitelji sladkega po vsem svetu. Priprava je preprosta, a rezultat je naravnost čudovit, pravi “milijonar” med sladicami.

Millionaire's shortbread

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 250 g navadne moke
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 175 g zmehčanega masla + 100 g masla ali margarine
  • 100 g svetlega muscovado sladkorja
  • 397 g mleka
  • 200 g čokolade

Navodila

  1. Recept za kolač še nikoli ni bil tako enostaven. Pečico segrejete na 180 C. Kvadraten ali pravokoten pekač (cca. 22 cm) rahlo namastite.
  2. Za pripravo testa v skledi zmešate 250 g navadne moke in 75 g sladkorja v prahu.
  3. Dodate 175 g zmehčanega masla in ga nadrobite v zmes, da dobi videz drobtin. Zmes gnetete, da nastane testo, nato jo vtisnete na dno pripravljenega pekača.
  4. Testo rahlo prebodete z vilicami in pečete 20-25 minut.
  5. Med peko pripravite karamelo. V ponvi stopite 100 g masla ali margarine, dodate 100 g svetlega muscovado sladkorja in mleko ter na rahlo segrevate, dokler se sladkor ne raztopi. Nenehno mešate s kuhalnico, da se sladkor ne prime dna posode. V naslednjem koraku pojačate ogenj, da mešanica zavre, nato ga ponovno zmanjšate. Zmes ‘kuhate’ kakih 5 ali 10 minut, da se zgosti. Prelijete po testu in pustite, da se ohladi.
  6. Za glazuro na pari stopite 200 g na kocke nalomljene čokolade. Prelijete s hladno karamelo in pustite, da se strdi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.