Slana angleška pita s sirom in čebulo je očarljiva poslastica s hrustljavo skorjico in bogatim nadevom
Slana angleška pita, znana tudi kot “pie” v angleščini, ima bogato zgodovino in je prepoznaven del britanske kulinarike. Izvor angleške pite sega v srednjeveško obdobje, v 12. stoletje.
Angleške pite so priljubljena jed, ki se lahko pripravi v različnih različicah z različnimi nadevi. Ta specifična različica združuje klasične sestavine, kot so sir, krompir in čebula, v harmonično jed, ki je tako enostavna za pripravo kot tudi izjemno okusna.
Slana angleška pita s krompirjevim nadevom
Sestavine
- 600 g listnatega testa
- 1 krompir
- 2 žlici nesoljenega masla
- 1 čebula
- 2 žlici moke
- 125 ml mleka
- 50 ml smetane za kuhanje
- 150 g zrelega čedar sira
- 1/4 čajne žličke gorčice v prahu
- 1 jajce
Navodila
- Priprava listnatega testa:
- Izrežemo kvadrate iz listnatega testa.
- Položimo vsakega v manjšio aluminijasto posodico, tako da pokriva dno in rob. Lahko uporabimo tudi pekač za muffine.
- Dno testa prebodemo z vilicami.
- Vsako pito prekrijemo s peki papirjem in vanjo stresemo fižol.
- Pečemo v ogreti pečici na 200°C približno 10 minut, nato odstranimo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi. Priprava nadeva:
- Krompir narežemo na manjše kocke, skuhamo in precedimo.
- V ponvi raztopimo maslo in prepražimo drobno sesekljano čebulo.
- Ko se čebula zmehča, dodamo moko in pražimo še minuto.
- Postopoma prilivamo mleko in ves čas mešamo.
- Ko začne vreti, dodamo krompir, nariban sir, gorčico v prahu in zalijemo s smetano za kuhanje.
- Začinimo s soljo in poprom, nato vse dobro premešamo.
- Nadev vlijemo v pripravljene pite, rob testa namažemo s stepenim jajcem. Sestavljanje in pečenje:
- Drugo listnato testo razvaljamo, oblikujemo okrogle oblike in jih položimo čez nadev.
- Rahlo potisnemo in odrežemo presežek.
- Robove testa stisnemo z vilicami, na sredini pa z nožem naredimo luknjo.
- Pito premažemo s stepenim jajcem.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 25 minut.