fbpx

Recept: slana angleška pita s kremastim krompirjevim nadevom

Foto: envato

Slana angleška pita s sirom in čebulo je očarljiva poslastica s hrustljavo skorjico in bogatim nadevom

Slana angleška pita, znana tudi kot “pie” v angleščini, ima bogato zgodovino in je prepoznaven del britanske kulinarike. Izvor angleške pite sega v srednjeveško obdobje, v 12. stoletje.

Angleške pite so priljubljena jed, ki se lahko pripravi v različnih različicah z različnimi nadevi. Ta specifična različica združuje klasične sestavine, kot so sir, krompir in čebula, v harmonično jed, ki je tako enostavna za pripravo kot tudi izjemno okusna.

Slana angleška pita s krompirjevim nadevom

  • Obroki: 8
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 600 g listnatega testa
  • 1 krompir
  • 2 žlici nesoljenega masla
  • 1 čebula
  • 2 žlici moke
  • 125 ml mleka
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 150 g zrelega čedar sira
  • 1/4 čajne žličke gorčice v prahu
  • 1 jajce

Navodila

    Priprava listnatega testa:
  1. Izrežemo kvadrate iz listnatega testa.
  2. Položimo vsakega v manjšio aluminijasto posodico, tako da pokriva dno in rob. Lahko uporabimo tudi pekač za muffine.
  3. Dno testa prebodemo z vilicami.
  4. Vsako pito prekrijemo s peki papirjem in vanjo stresemo fižol.
  5. Pečemo v ogreti pečici na 200°C približno 10 minut, nato odstranimo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi.
  6. Priprava nadeva:
  7. Krompir narežemo na manjše kocke, skuhamo in precedimo.
  8. V ponvi raztopimo maslo in prepražimo drobno sesekljano čebulo.
  9. Ko se čebula zmehča, dodamo moko in pražimo še minuto.
  10. Postopoma prilivamo mleko in ves čas mešamo.
  11. Ko začne vreti, dodamo krompir, nariban sir, gorčico v prahu in zalijemo s smetano za kuhanje.
  12. Začinimo s soljo in poprom, nato vse dobro premešamo.
  13. Nadev vlijemo v pripravljene pite, rob testa namažemo s stepenim jajcem.
  14. Sestavljanje in pečenje:
  15. Drugo listnato testo razvaljamo, oblikujemo okrogle oblike in jih položimo čez nadev.
  16. Rahlo potisnemo in odrežemo presežek.
  17. Robove testa stisnemo z vilicami, na sredini pa z nožem naredimo luknjo.
  18. Pito premažemo s stepenim jajcem.
  19. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 25 minut.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.